Fincantieri kupio tri američka brodogradilišta

Autor: Silvije Tomašević, dopisnik iz Rima , 06. kolovoz 2008. u 06:30

Nakon Finmecanice, još jedna talijanska tvrtka ušla u američki obrambeni sektor

Talijani su kupili američka brodogradilišta koja, uz ostalo, grade brodove za američku obalsku stražu. Talijanska državna tvrtka Fincantieri, sa sjedištem u Trstu, kupila je američku tvrtku Manitowoc Marine Group (MMG), jednu od glavnih s brodogradilištima za izgradnju brodova srednjih dimenzija u SAD.

Dva upravna odbora odobrila su operaciju, koja će biti finalizirana do kraja godine nakon što dobije odobrenje američkih regulatora, od agencije Antitrust USA do komisije za strana ulaganja u SAD. Finmecanica je sklopila sporazum s tvrtkom koja kontrolira brodogradilišta, The Manitowoc Company, Inc., a u kupnji s manjinskim udjelom sudjeluje i Lockheed Martin Corporation. Operacija ima vrijednost 120 milijuna dolara. MMG posjeduje tri brodogradilišta u kojima je zaposleno oko 1600 osoba, a koja su u 2007. godini ostvarila dobit od oko 320 milijuna dolara. U tim brodogradilištima se izgrađuju brodovi srednjih dimenzija, a naručitelji su privatnici, ali i državne ustanove. Među naručiteljima je američka ratna mornarica, kao i američka obalska straža. Dva brodogradilišta MMG-a su u državi Wisconsinu. U brodogradilištu Marinette Marine Corporation u gradu Marinette grade se vojni brodovi, a u brodogradilištu Bay Shipbuilding Company u mjestu Sturgeon Bay grade se teretni brodovi i remont starih. Treće je zapravo remontno brodogradilište i nalazi se u gradu Clevelandu u državi Ohio. Prema predviđanjima, ta tri brodogradilišta će u 2008. godini ostvariti veći prihod nego u 2007. “Ta kupnja američkih brodogradilišta predstavlja važan korak u rastu tvrtke Fincantieri, posebno za njenu aktivnost u vojnom sektoru. Time ostvarujemo važni cilj u primjeni našeg industrijskog plana”, izjavio je predsjednik Uprave talijanske tvrtke Giuseppe Bono.

“Operacija će povećati sposobnost konzorcija za provođenje programa Littoral Combat Ship, brodova visoke kvalitete i dodatne vrijednosti, sposobni za prevladavanje osjetljive misije američke mornarice”, dodao je Fred P. Moosally, predsjednik tvrtke Lockheed Martin’s Maritime Systems & Sensors Business. Sporazum su prihvatili upravi odbori obje tvrtke, Fincantieri i Manitowoc, stoji u priopćenju koje je objavljeno u utorak. Kupoprodaja MMG-a je odgovor na zahtjev američke vojne mornarice (U.S. Navy) da američka brodogradilišta trebaju primijeniti najbolju praksu koja se upotrebljava u razvijenim međunarodnim brodogradilištima. Fincantieri ima sposobnost izgradnje kako vojnih, tako i teretnih brodova uz poštovanje rokova isporuke brodova i predviđene cijene, te će na američko tržište prenijeti sposobnost projektiranja i proizvodnje kompliciranih brodova, čime će poboljšati tehničku sposobnost i metodologiju proizvodnje u brodogradilištima MMG. Tvrtka Fincantieri, koja je prošle godine ostvarila 2,6 milijarde eura dohotka sa 44,5 milijuna eura čistog dohotka i u čijim brodogradilištima je 9300 zaposlenih, dugo je vremena djelovala na kupnji američkih brodogradilišta. Sada će talijanska tvrtka moći sudjelovati u natječajima američkih vojnih snaga za izgradnju brodova programa Littoral Combat Ship, koji predviđa izgradnju 55 brodova, od kojih 53 još treba isporučiti u vrijednosti od 18 milijardi dolara. Među brodovima koje je proizveo MMG je i ledolomac koji američka obalna straža koristi na Velikim jezerima, pa i trajekt koji se koristi na pravcu New York – Staten Island.

Komentirajte prvi

New Report

Close