Fiat Chrysler predložio spajanje s Renaultom; talijanska vlada želi udio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2019. u 12:15
Foto: Reuters

Talijansko-američki autaomobilski div Fiat Chrysler objavio je u ponedjeljak da je francuskom Renaultu predložio spajanje, a istaknuti zastupnik vladajuće talijanske ekstremno desne stranke Lige poručio je da bi vlada mogla zatražiti udio u novoj kompaniji “simetričan” francuskome.

Fiat Chrysler "uputio je danas neobvezujuće pismo upravnom odboru grupe Renault, predlažući povezivanje poslovanja po formuli pola-pola", stoji u priopćenju talijansko-američke kompanije.

Spajanjem bi nastao treći proizvođač automobila u svijetu koji bi godišnje prodavao 8,7 milijuna automobila. U Fiat Chrysleru izdvajaju i mogući sinergijski efekt u iznosu većem od pet milijardi eura godišnje, povrh onog proizišlog iz Renaultovog partnerstva s japanskim Nissanom i Mitsubishijem.

U Fiat Chrysleru naglašavaju da povezivanje ne bi rezultiralo zatvaranjem proizvodnih pogona i da bi u izvršnom odboru sjedili većinom neovisni direktori.

Objedinjeni portfelj brendova dvije grupe bio bi "širok i međusobno komplementaran… i jamčio bi punu pokrivenost tržišta, od luksuznih do standardnih modela", naglašavaju u Fiat Chrysleru.

Ističući važnost prijelaza na ekološki prihvatljivija i visoko automatizirana vozila, napominju da bi spajanje osiguralo novoj grupi "jaku poziciju u tehnologijama koje mijenjaju industriju, uključujući elektrifikaciju i autonomnu vožnju".

Dionice novonastalog globalnog automobilskog diva bile bi uvrštene u kotacije burzi u Parizu, New Yorku i Milanu, predlažu iz Fiat Chryslera.

Iz Renaulta su priopćili da će se upravni odbor danas sastati kako bi razmotrio ponudu.

Rim želi isti udio kakav ima Pariz

Fiat Chryslerova ponuda odmah je izazvala reakcije u talijanskim političkim krugovima.

Talijanska vlada branit će nacionalni interes u spajanju Fiat Chryslera i Renaulta i mogla bi zatražio udio u novom globalnom proizvođaču automobila identičan onome francuske države, poručio je danas istaknuti parlamentarni zastupnik Lige Claudio Borghi u izjavio za La7 TV.

Udio francuske države u Renaultovom kapitalu predstavlja "anomaliju", istaknuo je Borghi. "Mogli bismo zatražiti simetriju" u državnim udjelima, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close