Facebook će SAD-u platiti kaznu od 5 milijardi dolara? Neki misle da bi kazna trebala biti čak 50 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2019. u 08:53
Foto: Reuters

Velika Britanija je u listopadu 2018. kaznila Facebook s 500.000 funti zbog uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe osobnih podataka u koji je bila upletena britanska tvrtka za politički konzalting Cambridge Analytica.

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) trebala bi ovoga tjedna objaviti nagodbu s Facebookom po kojoj će tehnološki div platiti pet milijardi dolara zbog nedopuštenog upravljanja korisničkim podacima, rekla su u ponedjeljak dva upućena izvora.

FTC, američko ministarstvo pravosuđa i Facebook odbili su komentirati navode.

FTC je istraživao optužbe da je Facebook dijelio informacije o sedam milijuna svojih korisnika s britanskom konzultantskom tvrtkom Cambridge Analyticom.

Reuters i drugi mediji objavili su 12. srpnja da je FTC odobrio nagodbu, ali da se čeka suglasnost ministarstva pravosuđa.

Očekuje se da će nagodba sadržavati dodatne restrikcije i pojačani nadzor nad time kako se Facebook odnosi prema privatnosti korisnika.

Ako se navodi pokažu točnima bila bi to najveća kazna plaćena FTC-u u povijesti.

Neki članovi Kongresa rekli su da je kazna od pet milijardi dolara premala, s obzirom da je Facebook 2018. imao 55, 8 milijardi dolara prihoda i 22, 1 milijardi dolara profita.

Republikanska senatorica Marsha Blackburn rekla je prošli tjedan da bi kazna trebala iznositi 50 milijardi dolara.

Iako nagodba rješava najveću regulatornu glavobolju za Facebook, tvrtka iz Silicijske doline još se uvijek suočava s mogućim antimonopolističkim istragama jer su FTC i ministarstvo pravosuđa pokrenuli široku istragu o postojanju monopola najvećih američkih telekomunikacijskih tvrtki.

Predsjednik Donald Trump i drugi također javno kritiziraju Facebook zbog planirane kriptovalute Libra i njezina utjecaja na privatnost i pranje novca.

Prijestupi s tvrtkom Cambridge Analyticom, kao i kritike zbog govora mržnje i dezinformiranja na Facebooku naveli su demokratsku predsjedničku kandidatkinju, senatoricu Elizabeth Warren i suosnivača Facebooka Chrisa Hughesa da od vlade zatraže da prisili Facebook na prodaju Instagrama, koji je kupio 2012. i WhatsAppa koji je stekao 2014.

Međutim, temeljno poduzeće tvrtke pokazalo se otpornim i Facebook je u posljednja dva kvartala imao veće prihode od očekivanih.

Velika Britanija je u listopadu 2018. kaznila Facebook s 500.000 funti zbog uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe osobnih podataka u koji je bila upletena britanska tvrtka za politički konzalting Cambridge Analytica.

Bila je to maksimalna kazna po starim pravilima o zaštiti podataka koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona, GDPR, u svibnju prošle godine.

Istraživač Aleksandr Kogan i njegova tvrtka GSR koristila je test osobnosti za prikupljanje podataka na Facebooku gotovo 87 milijuna ljudi. Neke od tih podataka podijelio je s tvrtkom Cambridge Analyticom koja ih je iskoristila za ciljano političko oglašavanje u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close