Europa treba investirati u afričke zemlje

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2010. u 22:00

Bloomberg Businessweek piše kako je Afrika jedna od najbrže rastućih regija te da europski ulagači i izvršni direktori to ne smiju zanemariti

Europske kompanije i investitori trebali bi požljivo motriti na Afriku jer se trgovinsko natjecanje širi diljem kontinenta. Novi izvještaj Globalnog instituta McKinsey pokazuje da se Afrika nalazi među ekonomski najbrže rastućim regijama u svijetu, što pruža velike poslovne prilike u brojnim industrijama.

Ukupni afrički BDP od 2000. do 2008. rastao je po godišnjoj stopi od 4,9 posto, što je dvostruko više od prethodna dva desetljeća. Najmanje četiri grupe industrija na Crnom kontinentu mogle bi zajedno do 2020. ostvariti 2,6 bilijuna godišnjih prihoda, odnosno bilijun dolara više nego sada. Najveće poslovne prilike leže u robi široke potrošnje i uslugama, a potom u prirodnim izvorima, poljoprivredi i infrastrukturi. Ta predviđanja odražavaju ekonomski napredak Afrike i njezine dugoročne izglede. Ukupan afrički output, koji je u 2008. iznosio 1,6 bilijuna, sada je gotovo jednak brazilskom ili ruskom. BDP snažno raste u 27 od 30 najvećih afričkih ekonomija, kako u zemljama koje izvoze velike količine svojih prirodnih resursa tako i u onima bez njih. U rastu su sudjelovali i drugi sektori, poput financija, maloprodaje, poljoprivrede i telekomunikacija. Ključ uspjeha leži u vladinim reformama koje su stvorile veću političku stabilnost, poboljšale makroekonomsko okruženje i osnažile poslovno okruženje. Tvorci politika također su smanjili inflaciju, smanjili proračunske deficite, snizili trgovinske barijere, srezali poreze, privatizirali kompanije i liberalizirali mnoge sektore, poput bankarskog. Rezultat reformi ogleda se u razvoju dinamičnog afričkog poslovnog sektora. Kontinent sada ima više od 1400 tvrtki izlistanih na burzi, od kojih više od 100 ostvaruju prihode veće od milijardu dolara. Europa bi s Afrikom trebala obnoviti stare veze i iskovati nove. Na Afriku ne treba gledati samo kao na izvor sirovina, već i na kontinent sa sve rastućom populacijom urbanih potrošača. Afrička su kućanstva u 2008. potrošila 860 milijardi dolara, što je više od Rusije ili Indije. Urbanizacija također povećava potrebe za novim cestama, željeznicama, čistom vodom, električnom energijom i ostalim infrastrukturnim projektima. Mnoge kompanije iz Afrike služe svoje klijente u Europi. Na sjeveru kontinenta nekoliko se zemalja služi svojim vezama s Europom kako bi privukle više stranih investicija u turizam, poslovne usluge i jeftinu proizvodnju namijenjenu izvozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close