Europa i SAD u sporu oko zaštite klime

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2009. u 22:00

Financial Times piše kako dužnosnici nekih europskih zemalja upozoravaju na nedostatak političke volje SAD-a da se posveti problemu klimatskih promjena

Klimatski summit koji je u utorak počeo u New Yorku zasjenio je sve veći raskol između Europe i SAD-a u toj mjeri da je u pitanje doveden i dogovor o ograničenju emisije stakleničkih plinova krajem godine u Kopenhagenu. Svjetski lideri na UN-ovom Klimatskom summitu, koji je na dosad najvišoj političkoj razini, okupili su se da bi raspravljali o borbi s klimatskim promjenama.

Naime, kako je rekao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, summit treba mobilizirati politički zamah kako bi se ubrzao tempo pregovora i ojačala ambicija onoga što je ponuđeno u međunarodnim klimatskim pregovorima. Pritom je i ponovio poziv svjetskim vladama da u prosincu na UN-ovoj konferenciji u Kopenhagenu “zaključe dogovor” o ambicioznom novom sporazumu o ograničenju emisije plinova. Cilj pregovora je postizanje globalnog klimatskog sporazuma koji će krajem 2012. zamjeniti Protokol iz Kyota iz 1997. godine.Stoga i ne čudi da su se uoči summita kao ključnima očekivali govori Baracka Obame i Hu Jintaa, predsjednika SAD-a i Kine, inače dvaju najvećih svjetskih zagađivača. Od njihove spremnosti smanjenja emisije stakleničkih plinova i ovisi uspjeh dogovora u Kopenhagenu. “Svijet je stvarno uzbuđen zbog Obamine spremnosti da se angažira na toj temi, da je uzme ozbiljno i pokaže vodstvo u ostvarivanju rezultata. Sada to treba provesti u djelo”, kazao je Yvo de Boer, izvršni tajnik UN-ove Okvirne konvencije o klimatskim promjenama. Od Obame se očekuje da potvrdi obećanja iz kampanje da će se boriti protiv globalnog zatopljenja, posebno interesa da SAD u Kopenhagenu vrati vodeću ulogu, dodaje De Boer. Međutim, europski su čelnici sve zabrinutiji zbog stajališta SAD-a u međunarodnim pregovorima s ciljem postizanja globalnog sporazuma u Kopenhagenu. Dužnosnici nekih europskih država upozoravaju na nedostatak političke volje SAD-a da se posveti problemu klimatskih promjena. Smatraju da bi američko odbijanje prihvaćanja svakog sporazuma s pravno obvezujućim i međunarodno provedivim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova moglo ugroziti proces iz Kopenhagena. Dužnosnici EU u Bruxellesu stoga zauzimaju sve obrambeniji stav prema SAD-u tvrdeći da nisu opravdale dva stupnja ambicija: smanjenja emisija štetnih plinova i davanja pomoći zemalja u razvoju. “Dosad smo mislili da je temeljni problem s Kinom i Indijom. No, sada mislimo da problem jasno leži u SAD-u”, rekao je dužnosnik Europske komisije potvrdivši da pregovori “ne idu baš dobro”. Američki dužnosnici se pak brane da europski kolege ne razumiju politički proces SAD-a koji zahtijeva da administracija ima odobrenje Kongresa prije zaključenja bilo kakvog međunarodnog sporazuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close