Ericsson prošlu godinu zaključio s velikim gubitkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2018. u 12:41
Foto: Petar Galebov / Pixsell

Prošle su godine zabilježili i operativni gubitak od 38,1 milijardu kruna, nakon što su 2016. godinu zaključili s operativnom dobiti od 6,3 milijarde kruna.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u srijedu da je u prošloj godini zabilježio velike gubitke zbog otpisa imovine, troškova restrukturiranja i ulaganja u tehnologiju mobilnih mreža nove generacije.

Kompanija je u 2017. godini zabilježila neto gubitak od 35,1 milijardu švedskih kruna (3,6 milijardi eura). U godini ranije poslovali su s neto dobiti od 1,9 milijardi kruna.

Prošle su godine zabilježili i operativni gubitak od 38,1 milijardu kruna, nakon što su 2016. godinu zaključili s operativnom dobiti od 6,3 milijarde kruna.

Prihodi su im u 2017. godini pali 10 posto, na 201,3 milijarde kruna, stoji u priopćenju.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju neto gubitak uvećan je na 18,9 milijardi kruna, s 1,6 milijardi kruna koliko je iznosio u istom razdoblju godine ranije.

Prihodi su im u razdoblju od listopada do prosinca 2017. pali 12 posto, na 57,2 milijarde kruna.

Sredinom siječnja najavili su otpis imovine u digitalnom i poslovanju s medijima u ukupnom iznosu 14,2 milijarde kruna, koji je trebao biti knjižen u rezultatima za četvrto tromjesečje.

Otpis se najvećim dijelom odnosi na nematerijalnu imovinu, objasnili su u priopćenju.

U danas objavljenom poslovnom izvješću naveli su da je otpis u konačnici negativno utjecao na rezultate u četvrtom tromjesečju u iznosu 14,5 milijardi kruna. Izdvojili su i 3,2 milijarde kruna rezervacija i troškova prilagodbe programa za potrošače, te 2,4 milijarde kruna troškova restrukturiranja.

"Četvrto je tromjesečje bilo u skladu s našim općim očekivanjima, uz postupno poboljšanje rezultata u segmentu mreža i nastavljenim značajnim gubicima u segmentu digitalnih usluga", tumači izvršni direktor Ericssona.

"Rezultat je ipak znatno slabiji od naših dugoročnih ambicija", priznao je Ekholm.

Naglasio je ujedno da u ovoj godini očekuju opipljive rezultate poslovnog zaokreta.

"Fokus je u 2017. bio na preoblikovanju ukupne strategije i na poboljšanju strukture i rezultata kompanije. Također je 2017. bila godina u kojoj je (nova generacija mobilnih mreža) 5G prerasla iz vizije u stvarnu poslovnu priliku a ujedno smo imali dobar odaziv na naš portfelj 4G", podsjetio je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jesu vaši novinari završili osnovnu školu pa da znaju preračunati krune u kune ili eure?

New Report

Close