Emirates i Etihad na pragu spajanja

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2017. u 21:59
Poslovanje dviju kompanija uvelike se preklapa/REUTERS

Ekonomski i strateški, suradnja, ali i spajanje imaju smisla, ističu analitičari.

Zbog poslovnih poteškoća u kojima su se našle obje kompanije, vlasnici zrakoplovnih prijevoznika Emirates i Etihad održali su prošli tjedan sastanak na kojem se razgovaralo o potencijalnom spajanju, ekskluzivno doznaje njemački Handelsblatt.

Dva najveća prijevoznika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u vlasništvu su države, točnije vladarskih obitelji. Etihad u prošlosti uopće nije razmišljao o scenariju koji bi uključivao povezivanje s drugim prijevoznicima jer je, zajedno s Emiratesom i katarskim Qatar Airwaysom, uživao u značajnim stopama rasta prometa. No, vremena su se promijenila. Naime, Etihad je krajem prošle godine najavio da će opet razmotriti svoju globalnu strategiju nakon ponovljenih gubitaka koje mu donosi njemački Air Berlin i talijanska Alitalia.

S druge strane, Emirates je u studenom objavio pad polugodišnje dobiti za 75 posto. Osim toga, Emirates i Etihad imaju dosta prostora za uštede jer im se poslovanje u nekim dijelovima preklapa. Tako je Emiratesu glavna zračna luka Dubai, a Etihadu Abu Dhabi koji su međusobno udaljeni svega 140 kilometara. Analitičari smatraju da su arapske zrakoplovne kompanije dostigle granice samostalnog rasta i moraju razmisliti o promjeni ako žele ostati konkurentne.

"Ekonomski i strateški, suradnja, a možda i spajanje Emiratesa i Etihada bez ikakve sumnje ima smisla. Međutim, mnoštvo nacionalnog ponosa morat će se nadvladati. To nije jednostavna tema", smatra Gerald Wissel iz hamburške tvrtke Airborne Consulting. Iz Etihada su poručili kako trenutno ne vode nikakve pregovore dok je glasnogovornik Emiratesa u priopćenju demantirao napise o razmatranju spajanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close