Economist prodan za 469 milijuna funti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. kolovoz 2015. u 13:27
Foto: Thinkstock

Talijanski Exor sada drži 43 posto.

Britanski je Pearson, nakon nedavne prodaje Financial Timesa japanskom Nikkeiu za iznos od 1,3 milijarde dolara, priopćio da je prodao 50 posto svog udjela u Economist grupaciji talijanskom Exoru u vlasništvu obitelji Agnelli za 469 milijuna funti.

Prodaja Economista u skladu je s ranijim najavama o zakretanju poslovanja prema udžbenicima i obrazovnom sustavu. “Pearson je sada 100 posto fokusiran na globalnu obrazovnu strategiju. Svijet obrazovanja mijenja se rapidno, i u tome vidimo priliku za rastom”, komentirao je Pearsonov izvršni direktor John Fallon. Pearson je Exoru prodao 27,8 posto dionica za 227,5 milijuna funti, kao i sve povlaštene B dionice za 59,5 milijuna funti. Preostale će redovne Pearsonove dionice otkupiti Economist grupacija za 182 milijuna funti. Osim Economista, Exor kontrolira Fiat, koji je pak najveći dioničar RCS Media Groupa, izdavača poznatih talijanskih novina Corriere della Sera i La Stampe.

Novi Exorov udio u Economistu, koji sada iznosi 43,4 posto, dovest će do restrukturiranja upravljačkih pravila, ograničavanja ovlasti za pojedinačne dioničare na 20 posto te osigurati da niti jedan pojedinac ne može posjedovati više od 50 dionica kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close