eBay se odvaja od PayPala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2014. u 17:16
Thinkstock

Internetska aukcijska kuća eBay objavila je danas da će u drugoj polovini iduće godine izdvojiti platni sustav PayPal u zasebnu kompaniju.

Internetska aukcijska kuća eBay objavila je danas da će u drugoj polovini iduće godine izdvojiti platni sustav PayPal u zasebnu kompaniju.

"Temeljita strateška analiza… pokazuje da suradnja eBaya i PayPala nakon 2015. nedvojbeno donosi manju korist tvrtkama, i na strateškom i na planu konkurencije", prenosi BBC izjavu izvršnog direktora eBaya Johna Donahoea.

Prihodi PayPala rastu 19 posto godišnje i dosežu vrijednost od 7,2 milijarde dolara, dok eBayevi rastu upola sporije i iznose oko 9,9 milijardi dolara.

PayPalov sustav plaćanja dostupan je na 203 svjetska tržišta i očekuje se da će ove godine obraditi milijardu mobilnih transakcija.

"Industrijski krajolik se mijenja i svaka se tvrtka suočava s različitim konkurentskim prilikama i izazovima", rekao je Donahoe.

Ove je godine investitor Carl Icahn podvrgnuo pritisku eBay da proda PayPal, čemu se uprava opirala. Pritisak je popustio nakon što je Icahn uvidio da ne može osigurati dovoljnu podršku za svoju inicijativu.

EBay je kupio PayPal 2002. godine za 1,5 milijardi dolara i to je sada njegovo najbrže rastuće poslovanje, sa 143 milijuna aktivnih korisnika na kraju 2013., 16 posto više nego godinu prije.

Novi predsjednik uprave i izvršni direktor PayPala bit će Dan Schulman, trenutno izvršni direktor u American Expressu. Novi izvršni direktor eBaya trebao bi pak postati Devin Wenig, trenutačno predsjednik eBay Marketplacesa, navodi BBC.

Komentari (1)
Pogledajte sve

očito da je PayPal eBay postao okov oko vrata i da njegov razvoj koči ta povezanost.
Alibaba je recimo spremna surađivati ali ne sada kada je eBay gazda.

New Report

Close