eBay još šuti o 3000 navodnih otkaza

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2014. u 12:03
Odvajanje PayPala ima cijenu

Mada službeno nepotvrđene, informacije o otkazima nisu iznenadile poznavatelje tržišta. Veliki tehnološki “igrači” u SAD-u već su outsourcali 60% poslova.

Doći će do promjena i to značajnih. Nakon objave da će eBay i PayPal u idućoj godini početi poslovati kao odvojene kompanije to je izjavio budući predsjednik Uprave najveće internetske trgovine.

Iako je tada odbio precizirati o čemu se radi, njegove riječi ovih dana dobivaju novo značenje. Iako eBay to još nije službeno potvrdio, branša već priča da će jedna od posljedica razdvajaju dvaju kompanija biti i navodni otkazi za oko 3000 zaposlenika eBaya. Objavivši kako bi bez posla moglo ostati 10% djelatnika, portal SiliconValley.com napomenuo je da eBay vlastima još nije prijavio otkaze što je, po američkim zakonima, dužan napraviti barem 60 dana prije planiranih otpuštanja. No, ruku na srce, nagađanja o "sječi" glava branšu nisu iznenadila.

Velike tehnološke kompanije u Americi naveliko "čiste" svoje poslovanje, podaci konzultantske kuće BDO USA, temeljeni na anketiranju vodećih ljudi 100 takvih tvrtki, pokazuju da ih 63%  planira outsourcati dio poslova ili proizvodnje izvan SAD-a. Dosad je, kažu, outsourcano gotovo 60% proizvodnih poslova, a najveći rast u tom smislu tiče se istraživanja i razvoja, IT usluga i programiranja i distribucije, koji ujedno predstavljaju i većinu eBayeve radne snage na američkom tržištu. Stvar je, kažu stručnjaci, jasna. Ebay je još profitabilniji od PayPala, ali potonji je itekako brzorastući pa eBay mora naći načina za podizanje prihoda nakon razdvajanja, a rezanje troškova u tom je smislu neizbježno. Prihodi od prodaje kompaniji su u proteklom kvartalu rasli samo 9% na 2,17 milijarde dolara, dok je prihod PayPala dosegnuo 1,95 milijardi nakon što je broj korisnika narastao 15 posto na 152 milijuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

preko 10 godina sam na ebay-u.
ovo sto se dogadja zadnjih godinu dana je sve samo ne normalno.
neljubaznost, prakticki veci selleri su zasticeni ko medvjedi … mogu raditi sto hoce (recimo posalju ti drugu boju hlaca i onda mors prihvati 5-10$ smanjenje cijene… u protivnom plati poštarinu tamo pa se zaje…j s carinom opet i sve samo da ne vracas … a zadovoljstva nigdje!

A onda je kulmi niralo s “import charges” ak kupujes u amrerici. To je 25% nameta koji niti ebay ne zna objasniti a da stvarbude bolje povećava poreznu osnovicu i jos bolje priliko “prepakiravanja” kako je jedno vrijeme tausluga opravdavana…cak se izgube dijelovi.

Uglavnom dno dna!

Nadam seda netko iz eBVay-a cita ovo ali mislim da znaju za ovo.

u svakom slucaju polako odlaizim na alternativu alibaba, i ostali kineski ducani koji su sasvim i sve vise ok i sa kvalitetom!

pa-pa eBay!

New Report

Close