Dva velika dioničara otjerala šefa najveće europske čeličane

Autor: Tomislav Pili , 09. srpanj 2018. u 13:58
Heinrich Hiesinger kormilo kompanije preuzeo je 2011. godine, Foto: Reuters

Kada je prošlog tjedna potpisano povezivanje, sindikati su jednoglasno podržali taj dogovor.

Vrijednost dionica njemačkog metalurškog diva Thyssenkrupp porasle su u petak po objavi da je izvršni direktor Heinrich Hiesinger neočekivano dao ostavku. No, s obzirom na ranije javno negodovanje dva velika dioničara zbog Hiesingerova vođenja kompanije i sklapanja dogovora o povezivanju s indijskim divom Tata Steel, promatrače ostavka toliko i ne iznenađuje.

Fatalna sedma godina

Po otvaranju trgovanja na Frankfurtskoj burzi cijena Thyssenkruppa skočila je gotovo četiri posto, no nakon podneva euforija ulagača je malo splasnula pa je rast spušten na 2,5 posto. Hiesinger odlazi nakon što je na čelu najveće europske čeličane proveo sedam godina. No, njegovu je sudbinu kao izvršnog direktora zapečatilo prošlotjedno sklapanje sporazuma s Tata Steelom o povezivanju proizvodnje čelika.

Naime, Hiesinger je preuzimanjem kormila obećao veliku transformaciju industrijskog diva s 200-godišnjom tradicijom. Međutim, posljednjih mjeseci dva dioničara počela su ga žestoko kritizirati zbog prespore reforme.

Cevian, švedski aktivistički investicijski fond koji je drugi najveći dioničar te američki fond Elliott koji je ove godine kupio manji paket kritizirali su vodstvo kompanije jer nije poboljšana marža u temeljnom poslovanju, a dioničari svjedoče siromašnim povratima na ulaganje.

 

3,9posto

skočila je cijena dionice Thyssenkruppa u petak

No, kap koja je prelila čašu bilo je povezivanje s Tatom. Iako su ispočetka svi dioničari podržavali povezivanje, u finalu pregovora raspoloženje se okrenulo. Dioničari su smatrali da njemačka kompanija previše daje u tom “braku” temeljenom na ulozima 50:50 i da je šef mogao postići i bolji sporazum.

Kapital protiv

Kada je prošlog tjedna potpisano povezivanje, sindikati su jednoglasno podržali taj dogovor. No, od tri predstavnika kapitala u nadzornom odboru, dva su bila protiv, a jedan suzdržan kada se glasovalo o odobrenju, doznaje Financial Times. Međutim, Heinrich Hiesinger u priopćenju smatra da je postigao mnogo tijekom mandata.

“Thyssenkrupp je danas potpuno druga kompanija što se tiče kulture, vrijednosti i rezultata. Povezivanje proizvodnje čelika s Tata Steelom novi je značajan korak u preobrazbi Thyssenkruppa u snažnu industrijsku kompaniju. Možemo biti ponosni što smo do sada postigli”, izjavio je Hiesinger.

Komentirajte prvi

New Report

Close