Duhanski spor završava nagodbom

Autor: Ksenija Končevski , 18. siječanj 2010. u 22:00

Tužiteljstvo prijeti da će zatražiti 280 milijardi dolara odštete zbog nanesene štete

Slučaj proizvođača cigareta, uključujući Altriju i Reyolds American koji su planirali od američkoga Vrhovnog suda zatražiti poništenje zakona koji im zabranjuje prodavanje “light” cigareta, mogao bi završiti nagodbom. Naime, Bloomberg otkriva da su se odvjetnici spomenutih duhanskih kompanija prošloga mjeseca sastali s američkom državnom odvjetnicom Elenom Kagan i od nje zatražili da ne podigne žalbu Vrhovnom sudu. Dvije strane imaju rok do 19. veljače za podnošenje žalbe na presudu Vrhovnom sudu, no čini se da bi taj slučaj ipak mogao završiti nagodbom.

Visoka odšteta
U svibnju prošle godine sud u Washingtonu donio je presudu protiv Altrije, Reynolds Americana i drugih američkih proizvođača cigareta da su se udružili i prevarili javnost o štetnosti pušenja. Spomenute su kompanije najavile žalbu. Isti je sud prije toga odbio zahtjev američke vlade koja je na ime odštete namjeravala tražiti, navodi Bloomberg, 280 milijardi dolara od dobiti koju je duhanska industrija ostvarila minulih godina. Iako je taj zahtjev odbio Vrhovni sud 2005., državna odvjetnica Kagan mogla bi ga sada ponovno aktualizirati. Kako smo već pisali, američki proizvođači cigareta lani u rujnu su najavili da će od američkog suda zatražiti poništenje zakona koji im zabranjuje prodaju cigareta u kutijama na kojima piše “light” i “s malom količinom katrana”. U tim kompanijama poručili su da bi ih zabrana prodaje kutija cigareta s tim opisom stajala na stotine milijuna dolara. Altrija i Reynolds American i drugi američki proizvođači cigareta na američkom Žalbenom sudu su stoga bili zatražili odgodu uvođenja toga zakona sve dok Vrhovni sud ne donese odluku o saslušanju. Inače, osim u SAD-u, Altria i Reynolds American sude se i u Kanadi. Vlada kanadske pokrajine Ontario također je podigla tužbu protiv američkih proizvođača cigareta Altrije i Reynolds Americana te londonskog British American Tobaccoa (BAT).

Akvizicija Niconovuma
Vlada traži 50 milijardi kanadskih dolara (46 milijardi američkih dolara) odštete za troškove liječenja bolesti uzrokovanih pušenjem. Regionalna vlada u kanadskom Ontariju tužbu je podigla u skladu s lani donesenim zakonom o posljedicama pušenja i troškova zdravstvenog osiguranja. Inače, dok se sudi zbog cigareta, američki Reynolds American lani je najavio akviziciju Niconovuma, švedskog proizvođača nikotinskih guma za žvakanje i sprejeva za usta. Tom akvizicijom vrijednom oko 49 milijuna dolara Reynolds American želi napraviti odmak od cigareta i proširiti poslovanje na tržištu nikotinskih proizvoda.

Činjenice

Sporni zakon
Proizvođači cigareta protive se novom američkom zakonu o duhanskim proizvodima.

Veliki gubici
U duhanskim kompanijama poručuju da bi ih zabrana prodaje kutija cigareta s opisom “light” i “s malom količinom katrana” stajala na stotine milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close