Država preuzela Zastava kamione

Autor: Poslovni dnevnik , 22. studeni 2016. u 21:59
Nastavit će proizvoditi gospodarska vozila

Angažman za potrebe vojske.

Čelnici Zastave i predstavnici srpskog Ministarstva gospodarstva potpisali su sporazum kojim je država preuzela hale, dio strojeva i ostale opreme Zastavine tvornice kamiona, u kojoj će se osnovati novo poduzeće.

Nova tvrtka će proizvoditi gospodarska i vojna terenska vozila, kao i kupole za borbena vozila, a u njemu bi, prema pisanju Danasa, trebalo biti zaposleno do 170 radnika. Potpisivanjem sporazuma zapravo je počelo osnivanje konzorcija za proizvodnju novog vojnog borbenog vozila koji će uz Zastavu činiti FAP iz Priboja i Prva petoletka iz Trstenika, a spominje se i uključivanje i tvornice Jugoimport iz Velike Plane, u kojoj se proizvodi borbeno vozilo Lazar.

Novo vojno borbeno vozilo, čiji je radni naziv FAP 2026 PS/AV 6X6, s pogonom na šest kotača, proizvodit će se na platformi FAP-a, Zastavina tvornica kamiona zadužena je za proizvodnju oklopne kabine, a Prva petoletka za izradu sustava Bofors, odnosno protuzrakoplovnog topa kalibra 40 milimetara. U Zastava kamionima proizvodiT će se i terensko neborbeno vojno vozilo, čiji je prototip još prije više godina predstavljen nadležnima u Vojsci Srbije i Ministarstvu obrane. Kako je sporazumom o prelasku u državno vlasništvo predviđena i proizvodnja gospodarskih vozila, vjerojatna je suradnja s nekim inozemnim partnerom, a ranije su se za takav posao zanimale kompanije iz Kine i Rusije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close