Dobit zrakoplovnih kompanija udvostručuje se na 29 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2015. u 22:00
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Niže cijene nafte glavni čimbenik boljih rezultata

Montreal Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika (IATA) povećala je svoje procjene dobiti zrakoplovnih kompanija u svijetu za ovu godinu za više od 17 posto, na 29,3 milijarde dolara, gotovo dvostruko više nego prošle godine.

IATA je poručila da su niže cijene nafte glavni čimbenik koji dovodi do boljih poslovnih rezultata u toj industriji. No, upozorila je i da bi taj uzlet mogli prigušiti rast tečaja dolara i trošak osiguranja od rasta cijena goriva.

Ranije je ta udruga procjenjivala da će u ovoj godini zrakoplovne kompanije ostvariti ukupnu dobit od 25 milijardi dolara, nakon lanjskih 16,4 milijarde. Ipak, neće sve zrakoplovne kompanije poslovati s dobiti. “Mnoge zrakoplovne kompanije i dalje se suočavaju s ogromnim izazovima”, ocijenio je generalni direktor Tony Tyler na godišnjem sastanku.

Prosječna neto profitna marža će se udvostručiti na četiri posto, a računi za gorivo mogli bi biti smanjeni s 226 milijardi dolara u 2014. na 191 milijardu dolara u ovoj godini. Istovremeno bi zrakoplovi mogli biti bolje popunjeni jer industrija sve više usklađuje kapacitete s potražnjom. “Fokus na učinkovitost dovodi do toga da se ponuda u većoj mjeri usklađuje s potražnjom, pa se očekuje da će to dovesti do rekordno visoke popunjenosti od 80,2 posto”, objavila je ta udruga.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A kada će se to odraziti na povoljnije cijene?

New Report

Close