Dobit vlasnika Zare blago pala za 2,4 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2014. u 22:00
Prodaja je porasla 4,5 posto/REUTERS

Pali prihodi iz Rusije i Japana.

Dobit španjolskog lanca trgovina odjećom Inditexa tek se blago smanjila u prvoj polovini fiskalne godine budući da je kompanija uspjela strogom kontrolom troškova ublažiti negativan utjecaj valutnih tečajeva.

U razdoblju od veljače do srpnja neto dobit vlasnika poznatog lanca trgovina odjećom Zara kliznula je 2,4 posto, na 928 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije (EBITDA) gotovo je stagnirala, na 1,6 milijardi eura, priopćili su danas iz španjolske kompanije.Prodaja u trgovinama otvorenim dulje od godinu dana uvećana je 4,5 posto a prihodi su porasli 5,6 posto, na 8,1 milijardu eura. U Inditexu procjenjuju da su nepovoljni valutni tečajevi srezali prihode za četiri postotna boda.

"Snažan euro naštetio je Inditexovim prihodima, posebice dobiti, ali taj je utjecaj neutraliziran", rekla je Anne Critchlow iz Societe Generalea. Na kraju ove godine imali su ukupno 6.460 trgovina.Snažan euro pogodio je rezultate kompanije posebno na unosnim tržištima poput Rusije i Japana gdje Inditex po procjenama pojedinih analitičara ostvaruje gotovo šest posto prihoda, odnosno četiri posto ukupnih prihoda od prodaje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close