Dobit Unilevera smanjena u prvom polugodištu, prihodi porasli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2015. u 09:12
Foto: Thinkstock

Unileverovi prihodi u prvom su polugodištu uvećani za 12 posto na godišnjoj razini, na 26,99 milijardi eura, što se pripisuje povoljnim tečajnim razlikama, pokazalo je financijsko izvješće.

Britansko-nizozemski proizvođač roba široke potrošnje Unilever ostvario je u prvom polugodištu manju dobit nego u istom lanjskom razdoblju, dok su mu prihodi, unatoč izazovnim uvjetima, porasli.

Neto dobit u navedenom je razdoblju tako smanjena za 11 posto, na 2,7 milijardi eura. Operativna dobit pala je za 13 posto, na 3,8 milijardi eura, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće o rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci 2015. godine.

Pad dobiti u tvrtki pripisuju činjenici što je na visinu dobiti u prvoj polovini prošle godine značajno utjecala dobit od 1,4 milijarde eura ostvarena prodajom imovine u 2014., ponajprije prodajom brendova Ragu i Bertolli umaka za tjesteninu u SAD-u.

Unileverovi prihodi u prvom su polugodištu uvećani za 12 posto na godišnjoj razini, na 26,99 milijardi eura, što se pripisuje povoljnim tečajnim razlikama, pokazalo je financijsko izvješće.

Ti su rezultati potvrda da se svjetski div u segmentu roba široke potrošnje, uključujući brendove poput sapuna Dove i čajeva Lipton, oporavlja od slabe 2014., godine kada mu je poslovanje pogodilo usporavanje prodaje na tržištima u nastajanju i slabljenje valuta.

Ipak, iz tvrtke upozoravaju na i dalje slabu potražnju kupaca te na stagnaciju obujma prodaje na tržištima na kojima posluju.

"Na tržištima u nastajanju aktivnosti ostaju prigušene, dok je rast u Europi i Sjevernoj Americi zanemariv", navodi se u Unileverovu priopćenju.

"Ako i postoji mjesto gdje se stječe dojam da se stvari lagano poboljšavaju, to je onda Sjeverna Amerika, no tu se radi o 'jednom koraku naprijed, dva koraka nazad'", kazao je financijski direktor Jean Marc Huet u razgovoru za Reuters.

Huet je ponovio da će prema njegovim očekivanjima rast prodaje u cijeloj poslovnoj godini vjerojatno biti na gornjoj granici ciljanog raspona rasta od dva do četiri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close