Dobit UniCredita pala 39,1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2013. u 14:20
Thinkstock

Neto dobit UniCredita, vodeće talijanske banke po imovini, pala je u trećem tromjesečju 39,1 posto.

Neto dobit UniCredita, vodeće talijanske banke po imovini, pala je u trećem tromjesečju 39,1 posto, pritisnuta nižim prihodima od kamata i rezervacijama za nenaplative kredite u matičnoj Italiji.

Banka je tako u razdoblju od srpnja do rujna ostvarila neto dobit od 204 milijuna eura. Prihodi su iznosili 5,7 milijardi eura i manji su za 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pritom su neto prihodi od kamata smanjeni 7,9 posto, na 3,254 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija gotovo su stagnirali na godišnjoj razini, smanjivši se za 0,8 posto na 1,88 milijardi eura.

UniCredit je u promatranom razdoblju prodao turskog osiguravatelja Yapi Kredit, od čega je ostvario neto kapitalni prihod od 181 milijun eura, navodi se u priopćenju.

Ta je prodaja zajedno s "vrlo snažnim" doprinosom poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi poduprla rezultate grupe dok je poslovanje u sektoru komercijalnog bankarstva u matičnoj Italiji zabilježilo gubitak od 165 milijuna eura.

Pojašnjavajući izazove s kojima se suočavaju u Italiji, u UniCreditu navode da od ukupno 1,55 milijardi eura rezerviranih za pokrivanje gubitaka po lošim zajmova 1,1 milijarda otpada na matičnu zemlju. Bančine rezervacije za nenaplative zajmove inače su smanjene za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Treće tromjesečje bilo je iznimno izazovno, i to ne samo zbog sezonskih faktora, zaključio je izvršni direktor Federico Ghizzoni u jučer objavljenom priopćenju.

Unatoč slabim poslovnim trendovima UniCredit je uspio ojačati kapitalnu bazu, pa je stopa adekvatnosti kapitala definirana prema standardima iz Basela III na kraju rujna iznosila 9,83 posto. Na kraju lipnja iznosila je 9,72 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close