Dobit Shella otišla u dim, režu ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 21:59
Skupo ih stoje otpremnine

Kvartalni profit pao s 4,8 milijardi na 800 milijuna dolara, ne očekuju skori rast.

Anglo-nizozemska kompanija Royal Dutch Shell najavila je kako će ove godine smanjiti ulaganja na 30 milijardi dolara, s ranije planirane 33 milijarde zbog pritiska dioničara na Upravu da smanji troškove.  Kako javlja BBC, rezultat je to pada dobit u prvom tromjesečju na 800 milijuna dolara, s 4,8 milijarde dolara u istom razdoblju lani. Ako se isključe jednokratne stavke, zarada Shella pala je u tromjesečju na 1,6 milijardu dolara, s 3,8 milijardi dolara.

Naime, cijene nafte oštro su pale u proteklih 18 mjeseci. U prosjeku je cijena nafte u prva tri mjeseca 2016. iznosila oko 35 dolara za barel, dok je u lipnju 2014. godine iznosila 115 dolara. Jučer je pak došlo do oporavka cijene nafte na 45 dolara podataka da je američka proizvodnja najmanja u posljednjih 18 mjeseci.

No čini se kako u Shellu ne očekuju da bi se cijene nafte mogle trajnije i stabilnije oporaviti, što pokazuje i upozorenje kompanije kako će niske cijene nafte i plina, veliki troškovi održavanja u proizvodnim pogonima, kao i značajni troškovi za otpremnine i restrukturiranje pogoditi zaradu i u drugom tromjesečju. Inače, ranije ove godine Shell je dovršio 54 milijardi dolara vrijedno preuzimanje kompanije BG Group.

Komentirajte prvi

New Report

Close