Dobit Santandera potonula 90 posto zbog rezervacija za nenaplative zajmove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2012. u 14:32
Epa

Španjolska banka Santander, najveći zajmodavac u eurozoni, objavila je u čevrtak da joj je neto dobit u trećem tromjesečju pala više od 90 posto zbog rezervacija za nenaplative zajmove, prenosi BBC.

Španjolska banka Santander, najveći zajmodavac u eurozoni, objavila je u čevrtak da joj je neto dobit u trećem tromjesečju pala više od 90 posto zbog rezervacija za nenaplative zajmove, prenosi BBC. Neto dobit srušila se na 100 milijuna eura, s 1,8 milijardi eura koliko je iznosila u trećem tromjesečju prošle godine, navodi se priopćenju.

Banka je u drugom i trećem tromjesečju stavila na stranu ukupno 3,5 milijardi eura za potrebe pokrivanja gubitaka na nekretninama. Isti problem muči i sve ostale španjolske banke.

U Santanderu navode da ukupna vrijednost njihove problematične imovine iznosi 18,5 milijardi eura.

"Bančina sposobnost da generira dobit omogućuje nam rezervaciju značajnih iznosa za pokrivanje gubitaka na nekretninama u Španjolskoj u 2012. a time i znatno poboljšanu pokrivenost nenaplativih kredita", rekao je predsjednik uprave Emilio Botin.

Kreditiranje raste u tržištima u nastajanju poput onih u Latinskoj Americi i u Poljskoj, a smanjuje se u gospodarstvima poput španjolskog i portugalskog koja se nastoje razdužiti, odnosno smanjiti razinu javnog duga, pojasnili su u banci.

Španjolska se bori s recesijom i ogromnom nezaposlenošću od 25 posto.

Španjolske banke trebat će dodatnih ukupno 59,3 milijarde eura kako bi se mogle nositi s ozbiljnom recesijom, pokazala je neovisna revizija. Santander nije u skupini banaka koje moraju provesti dokapitalizaciju.

Vlada u Madridu i dalje pokušava izbjeći upućivanje zahtjeva za pomoći iz kriznog fonda eurozone ali mnogi smatraju da to neće moći činiti unedogled.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close