Dobit Renaulta lani skočila 50 posto unatoč problemima u Rusiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2016. u 11:07
Foto: Reuters

Prema u petak objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Renaulta dosegnula je u 2015. godini 2,82 milijarde eura, dok je godinu dana prije iznosila 1,89 milijardi.

Dobit Renaulta porasla je prošle godine gotovo 50 posto zahvaljujući snažnoj prodaji novih modela, međutim zbog krize na ruskom tržištu taj je francuski proizvođač automobila otpisao dio udjela u AvtoVAZ-u, proizvođaču Lade.  

Prema u petak objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Renaulta dosegnula je u 2015. godini 2,82 milijarde eura, dok je godinu dana prije iznosila 1,89 milijardi. Prihodi tvrtke porasli su, pak, za 10,4 posto na 45,33 milijardi eura. 

"Rezultati predstavljaju odlučujući korak prema ostvarenju našega plana", poručio je u priopćenju izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn.

U priopćenju se navodi i da je Renault otpisao 620 milijuna eura od svog 37-postotnog udjela u AvtoVAZ-u, poručivši kako bi troškovi mogli i dodatno porasti jer će vjerojatno ubrizgati svježi kapital u tog proizvođača vozila zbog kolapsa potražnje u Rusiji.

AvtoVAZ je lani zabilježio gubitak od 395 milijuna eura, a očekuje se da će rusko tržište automobila, koje je od 2012. gotovo prepolovljeno, ove godine dodatno pasti za 12 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close