Dobit NIS-a lani ostala na razini iz 2012.

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2014. u 22:00
Prerada nafte u 2013. porasla je 36 posto

Srpska naftna kompanija prošle godine ostvarila je neto dobit od 48,4 milijarde dinara.

NIS grupa je prošle godine ostvarila neto dobit od 48,4 milijarde dinara, dok su ukupne investicije te kompanije u 2013. godini dostigle 57 milijardi dinara, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Dobit NIS grupe u 2013. približna je onoj iz 2012. godine, a samo NIS a.d. je imao neto dobit od 51 milijardu dinara, dok su ostatak dobiti ostvarile povezane tvrtke, piše Tanjug.O važnosti NIS-a za Srbiji najbolje govori podatak da je ta kompanija 2013. za poreze uplatila u proračun Srbije oko 120,6 milijardi dinara, što je 30 posto više nego godinu ranije, a što znači da  naftna kompanija sudjeluje u punjenju srpskog propačuna s oko 14 posto. Kravčenko je napomenuo da je ruski Gazpromnjeft za pet godina, otkad je postao većinski vlasnik NIS-a, u tvtku uložio dvije milijarde eura, a u sljedeće tri godine uložit će još 1,5 milijardu eura.

Najveći napredak u prošloj godini bio je u području prerade nafte koja je porasla za 36 posto, tzv. dubina prerade je porasla za devet posto i dosegnula čak 84 posto, dok je proizvodnja tzv. bijelih derivata porasla za 11 posto, zahvaljujući modernizaciji Rafinerije Pančevo koja je sada među najsuvremenijim postrojenjima u regiji, dodao je Kravčenko. Proizvodnja nafte povećana je za oko dva posto, rast maloprodaje derivata 13 posto, s dnevnom prodajom od 5,6 tona. Ulaganje NIS-a u prošloj godini su porasle za oko šest posto u odnosu na 2012., a najviše se ulagalo u proizvodnju, promet i preradu.Kravčenko je najavio u 2014. godini nastavak rasta izvoza NIS-a i širenja mreže benzinskih postaja u regiji, kojih sada ima 30 u Bugarskoj, 14 u Rumunjskoj i 36 u BiH. Kravčenko je rekao da NIS ne sudjeluje u planovima za preuzimanje hrvatske naftne kompanije Ina te da nije zainteresiran da postane većinski vlasnik Petrohemije iz Pančeva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close