Dobit najveće europske banke porasla 32 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2015. u 11:37
Foto: Reuters

Unatoč skoku dobiti, prihodi banke pali su za 4 posto, na 14 milijardi dolara

Najveća europska banka, britanski HSBC izvijestio je u ponedjeljak da je u trećem tromjesečju ostvario 32 posto veću dobit prije oporezivanja u odnosu na godinu prije, u visini od 6,1 milijardu dolara.

Usporedbe radi, u istom razdoblju lani bančina dobit bila je 4,6 milijarde dolara. Većem profitu HSBC-a doprinijele su niže kazne regulatora. Ostvarena dobit premašila je očekivanja analitičara, koja su se kretala oko 5,2 milijarde dolara.

Ta je banka u lipnju najavila ukidanje više tisuća radnih mjesta, kao i prodaju imovine, u sklopu mjera usmjerenih smanjenju troškova radi povećanja povrata dioničarima. Ubrzavši prodaju gubitaških tvrtki, HSBC je u kolovozu prodao svoje poslovanje u Brazilu.

"Naše mjere za smanjenje troškova počinju utjecati na bazu troškova", komentirao je u poslovnom izvješću izvršni direktor Stuart Gulliver. "Još trebamo smanjiti troškove te očekujemo da će mjere koje smo već poduzeli imati daljnji utjecaj u četvrtom tromjesečju."

Unatoč skoku dobiti, prihodi banke pali su za 4 posto, na 14 milijardi dolara, uslijed pada cijena dionica na burzama u Aziji, što je utjecalo na bančino poslovanje s građanima i upravljanje privatnim bogatstvima. "Unatoč usporavanju rasta u kontinentalnoj Kini i tržišnoj volatilnosti u Aziji, nije bilo vidljivog utjecaja na našu azijsku kreditnu kvalitetu", dodao je Gulliver.

Taj bankarski div pogođen je nizom regulatornih prepreka i novčanih kazni na europskom i američkom tržištu te je najavio prebacivanje fokusa na rast svog poslovanja u Aziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close