Dobit Inditexa tek blago smanjena zahvaljujući kontroli troškova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 13:30
Foto: Reuters

Dobit španjolskog lanca trgovina odjećom Inditexa tek se blago smanjila u prvoj polovini fiskalne godine.

Dobit španjolskog lanca trgovina odjećom Inditexa tek se blago smanjila u prvoj polovini fiskalne godine budući da je kompanija uspjela strogom kontrolom troškova ublažiti negativan utjecaj valutnih tečajeva.

U razdoblju od veljače do srpnja neto dobit vlasnika Zare kliznula je 2,4 posto, na 928 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije (EBITDA) gotovo je stagnirala, na 1,6 milijardi eura, priopćili su danas iz španjolske kompanije.

Prodaja u trgovinama otvorenim dulje od godinu dana uvećana je 4,5 posto a prihodi su porasli 5,6 posto, na 8,1 milijardu eura. U Inditexu procjenjuju da su nepovoljni valutni tečajevi srezali prihode za četiri postotna boda.

"Snažan euro naštetio je Inditexovim prihodima a posebice dobiti, ali taj je utjecaj neutraliziran", rekla je Anne Critchlow iz Societe Generalea.

Inditex je u vrijeme globalne krize bilježio bolje poslovne rezultate od konkurencije zahvaljujući agresivnoj ekspanziji na 87 tržišta, uključujući i Kinu. Na kraju ove godine imali su ukupno 6.460 trgovina.

U ovoj je godini rezultate kompanije pogodilo slabljenje pojedinih valuta u odnosu na euro, posebno na unosnim tržištima poput Rusije gdje Inditex po procjenama pojedinih analitičara ostvaruje gotovo šest posto prihoda, i Japana, na koje otpada četiri posto Inditexovih prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close