Dobit Facebooka pala 9 posto, prihodi porasli 39 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2015. u 08:38
Foto: McPHOTO/DPA/PIXSELL

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, ukupni prihodi najveće svjetske društvene mreže dosegnuli su u drugom kvartalu 4,04 milijarde dolara, dok su godinu dana prije iznosili 2,9 milijardi.

Facebook je u drugom tromjesečju ostvario čistu dobit od 719 milijuna dolara, 9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi porasli za 39 posto jer je porastao broj korisnika te društvene mreže.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, ukupni prihodi najveće svjetske društvene mreže dosegnuli su u drugom kvartalu 4,04 milijarde dolara, dok su godinu dana prije iznosili 2,9 milijardi.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 43 posto, na 3,8 milijardi dolara. Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 76 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu dana iznosili 62 posto.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju drugog tromjesečja 1,49 milijardi mjesečnih korisnika širom svijeta, 13 posto više nego godinu dana prije. Proizlazi da otprilike polovica svih korisnika interneta u svijetu, čiji se broj procjenjuje na tri milijarde, koristi Facebook.

Pritom njih 1,3 milijarde pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 23 posto više nego godinu dana prije.

Porastao je i broj korisnika koji svakodnevno pristupa Facebookovoj usluzi, za 17 posto na godišnjoj razini, na 968 milijuna.

Premda je Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka, u izvješću poručio kako su kvartalni rezultati snažni i premda je rast prihoda nadmašio očekivanja analitičara, cijena dionice Facebooka pala je u srijedu na Wall Streetu više od 3 posto.

Posljedica je to snažnog rasta troškova kompanije. Operativni troškovi porasli su u drugom tromjesečju za 82 posto na godišnjoj razini, na 2,77 milijardi dolara.

Poslovodstvo kompanije poručuje da je razlog tome investiranje u u razvoj novih usluga, kao što su Messenger, WhatsApp i Oculus. Poručuje i to da će se u idućem razdoblju rast troškova usporiti na 55 do 60 posto na godišnjoj razini, s više od 80 posto u drugom tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close