Dobit Exxona pala 21 posto pod pritiskom pada cijena nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2015. u 08:07
Foto: Thinkstock

Dobit Exxon Mobila pala je u posljednjem lanjskom tromjesečju za 21 posto, a najveća svjetska naftna kompanija najavila je mjere kojima će smanjiti troškove poslovanja kako bi se prilagodila oštrom padu cijena nafte.

 Dobit Exxon Mobila pala je u posljednjem lanjskom tromjesečju za 21 posto, a najveća svjetska naftna kompanija najavila je mjere kojima će smanjiti troškove poslovanja kako bi se prilagodila oštrom padu cijena nafte.

Dobit Exxona u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je 6,57 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju godinu dana prije bila 8,35 milijardi.

Oštro smanjenje zarade posljedica je pada cijena nafte u posljednjih sedam mjeseci za više od 50 posto zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju koja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Proizvodnju nafte i prirodnog plina Exxon je u proteklom tromjesečju smanjio za 3,8 posto. Pritom je dobit od vađenja i proizvodnje nafte pala za 1,3 milijarde dolara, na 5,5 milijardi, dok je zarada kemijskog odjela Exxona porasla 74 posto, na 1,23 milijarde.

Pad dobiti ublažen je zahvaljujući presudi prema kojoj će Venezuela morati platiti američkoj kompaniji zbog ranije nacionalizacije dijela njezine tamošnje imovine.

Pad dobiti Exxon će u idućem razdoblju nastojati ublažiti nizom mjera. Među ostalim, najavio je smanjenje programa otkupa dionica na tržištu u prvom tromjesečju ove godine na jednu milijardu dolara, dok je u posljednjem lanjskom kvartalu na otkup dionica potrošio 3 milijarde dolara.

Zasad nije najavljeno smanjenje dividende, nakon što je lani kompanija na dividende potrošila 11,5 milijardi dolara, 6,4 posto više nego godinu dana prije.

No, poslovodstvo Exxona signaliziralo je da će smanjiti investicije, a konkretne brojke prezentirat će u idućih mjesec dana. Prošle je godine Exxonova kapitalna potrošnja iznosila 38,5 milijardi dolara, 4 milijarde manje nego godinu dana prije, dok će se idućih godina, kako je poručeno, godišnji proračun kretati ispod 37 milijardi dolara.

Exxon je samo jedna u nizu najvećih svjetskih naftnih kompanija koje su posljednjih tjedana izvijestile o oštrom padu dobiti i najavile smanjenje investicija.

Prošloga je tjedna Chevron, druga po veličini američka naftna kompanija, izvijestila o dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju od 3,47 milijardi dolara, dok joj je zarada godinu dana prije iznosila 4,93 milijarde.

Zarada Royal Dutch Shella bila je istodobno za 20 posto manja od prognoza analitičara, a najveća europska naftna tvrtka najavila je i smanjenje investicija u iduće tri godine za 15 milijardi dolara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit energetskih kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 25 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Također, smatraju da će, ako se cijena nafte zadrži na sadašnjim niskim razinama od oko 50 dolara po barelu dulje razdoblje, naftne kompanije morati dodatno smanjiti investicije i troškove poslovanja, uključujući i daljnje smanjenje broja zaposlenih, premda su već posljednjih mjeseci ukinuli desetke tisuća radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close