Dobit Ericssona porasla na 395 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2014. u 22:00
Predsjednik Uprave Hans Vestberg/REUTERS

Tvrtka povećala profit unatoč manjem prihodu.

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson uvećao je dobit u prvom tromjesečju, unatoč slabijim prihodima zbog nepovoljnih tečajnih razlika i nastavku slabe potražnje na tržištima Sjeverne Amerike i Japana.

Dobit prije kamata i oporezivanja u prvom je tromjesečju porasla je na 2,6 milijardi kruna (395 milijuna dolara), sa 2,1 milijardom kruna u istom kvartalu godinu ranije, objavila je kompanija. Istodobno, neto prihodi smanjeni su za devet posto i iznosili su 47,51 milijardu kruna.Prihodi grupe smanjeni su ponajprije u Sjevernoj Americi i Japanu, ali su dijelom nadoknađeni prihodima ostvarenim u Kini, na Bliskom Istoku i u Latinskoj Americi. Pad prihoda u Ericssonu tako poglavito pripisuju smanjenim prihodima od dva velika projekta širokopojasnog mobilnog pristupa internetu u Sjevernoj Americi i posljedicama smanjene aktivnosti u Japanu.

Među dobrim vijestima izdvaja se nastavljeno poboljšanje temeljne profitabilnosti. Tako je budno praćena bruto profitna marža uvećana na 36,5 posto, sa 32 posto u prvom tromjesečju prošle godine, što se prije svega pripisuje projektima vezanim uz kapacitete širokopojasnog mobilnoga pristupa internetu i povećanoj prodaji softvera pojedinim klijentima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close