Dobit Buffettove tvrtke skočila 25 posto

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2016. u 15:24
Foto: Reuters

Unatoč rastu, zarada po dionici ipak je niža od očekivanja analitičara.

Berkshire Hathaway, kompanija u vlasništvu jednog od najuspješnijih investitora na svijetu Warrena Buffetta ostvarila je za četvrtinu višu dobit u drugom tromjesečju, stoji u poslovnom izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna. Neto dobit zaustavila se na pet milijardi dolara dok je operativna dobit porasla 18 posto na 4,61 milijardu dolara.

Prevedeno u zaradu po dionici, Berkshire je zabilježio 2,80 dolara po dionici dok su analitičari u anketi Reutersa ipak očekivali viših 2,91 dolar. Prihodi su rasli šest posto na 54,5 milijardi dolara. Gledano po segmentima Buffettova konglomerata koji broji udjele u 90 kompanija, doprinos rastu dobiti dao je osiguravateljni biznis, inače samo ishodište Berkshirea. Dobit osiguravateljnog biznisa skočila je 40 posto na 1,32 milijarde dolara.

Odlične rezultate isporučio je i proizvođač zrakoplovnih dijelova Precision Castparts, Buffettova najveća akvizicija ikad koju je u siječnju platio 32,1 milijardu dolara. Zahvaljujući Precisionu, dobit industrijskog segmenta rasla je 34 posto. Možda inajveći gubitnik unutar Buffettova poslovnog carstva je željeznička kompanija BNSF koja je ostvarila pad dobiti za petinu na 772 milijuna dolara uz pad prihoda za 15 posto na 4,59 milijardi dolara. Loš rezultat pripisuje se skupim kapitalnim investicijama koje je kompanija poduzela prošle godine, a čiji se efekti osjećaju i ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close