Dobit američkog naftnog diva oštro pala, Chevron u najvećim gubicima u zadnjih 15 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2016. u 08:18
Foto: Reuters

Naftna industrija pokušava se prilagoditi okruženju s niskim cijenama nafte i slabom potražnjom, pa smanjuje proizvodnju, investicije i radna mjesta.

Zbog niskih cijena nafte, dobit američkog naftnog diva Exxona oštro je pala u proteklom tromjesečju, dok je Chevron zabilježio najveći gubitak u posljednjih 15 godina.

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za 59 posto, na 1,7 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 4 milijarde dolara.

Posljedica je to pada cijena nafte na svjetskim tržištima za više od 70 posto u odnosu na njihovu rekordnu razinu dosegnutu u 2014. godini.

Naime, zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina.

Od tada su, pak, skočile oko 55 posto, pa se kreću iznad 40 dolara po barelu, no i dalje su na nižim razinama nego što su bile prošle godine u ovo vrijeme zbog sporog rasta globalnog gospodarstva, a time i slabe potražnje.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u petak, zarada Exxona od proizvodnje nafte i plina pala je 85 posto, na 294 milijuna dolara. U SAD-u, gdje je Exxon najveći proizvođač nafte i plina, kompanija je zabilježila gubitak.

Oštro je pala, za 60 posto, čak i zarada Exxona od prerade nafte, koja je posljednjih godina dobro poslovala zbog niskih cijena. Posljedica je to rasta zaliha, dok potražnja slabi.

Exxon je u posljednje vrijeme smanjio investicijske planove za 38 posto, no to nije dovoljno, smatraju analitičari.

Najveća svjetska naftna kompanija u proteklom je tromjesčeju smanjila i proizvodnju, za 0,6 posto, na otprilike 3,9 milijuna barela dnevno.

I Chevron, drugi po veličini američki naftni proizvođač, smanjio je u proteklom kvartalu proizvodnju, za 3 posto, na 2,53 milijuna barela dnevno.

Chevron je u drugom tromjesečju zabilježio najslabiji rezultat od 2001. godine. Poslovao je s gubitkom od 1,5 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zabilježio dobit od 570 milijuna dolara.

"Ti rezultati odražavaju niže cijene nafte i našu prilagodbu na niže cijene u svijetu", poručio je John Watson, izvršni direktor Chevrona.

Naftna industrija pokušava se prilagoditi okruženju s niskim cijenama nafte i slabom potražnjom, pa smanjuje proizvodnju, investicije i radna mjesta. No, ponuda je i dalje znatno veća od potražnje.

"Kada su skladišta puna, kao što su sada, a još imate puno nafte na tankerima u lukama, tada znate da je situacija loša. Morate smanjiti proizvodnju", kaže Oystein Berentsen, direktor u tvrtki za trgovanje naftom Strong Petroleum.

Komentari (1)
Pogledajte sve

SAD sada žanje plodove vlastite politike niskih cijena kojima su pokušali izvršiti političko-ekonomski pritisak na Rusiju.

New Report

Close