Dobit Airbusa u 2017. gotovo udvostručena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. veljača 2018. u 14:36
Foto: Reuters

Neto dobit Airbusa poskočila je u 2017. godini na 2,87 milijardi eura, s 995 milijuna eura u godini ranije.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je u četvrtak da mu je dobit prošle godine gotovo udvostručena zahvaljujući većem broju isporučenih zrakoplova i prihodu od prodaje dijela poslovanja a na ruku su im išli i povoljni valutni tečajevi.

Neto dobit Airbusa poskočila je u 2017. godini na 2,87 milijardi eura, s 995 milijuna eura u godini ranije.

Prihodi su stagnirali i iznosili su 66,8 milijardi eura.

"Nadmašili smo sve naše ključne pokazatelje uspješnosti u 2017. godini zahvaljujući vrlo dobroj operativnoj izvedbi, osobito u zadnjem tromjesečju", izjavio je izvršni direktor Tom Enders.

"Unatoč tvrdokornim problemima s motorima na A320neu, nastavili smo proizvodnju i konačno proizveli rekordan broj zrakoplova", kazao je.

Potporu neto dobiti pružio je i neto kapitalni prihod od 604 milijuna eura, ostvaren prodajom poslovanja s vojnom elektroničkom opremom, te "snažan pozitivan utjecaj" kretanja valutnih tečajeva, stoji u priopćenju.

Ujedno su uknjižili i novi jednokratni trošak od 1,3 milijarde eura u programu proizvodnje vojnog transportnog zrakoplova turboprop A400M, koji pritišću tehnički i problemi s isporukama.

"Kada je u pitanju A400M, napredovali smo na industrijskom i tehnološkom planu i dogovorili s državnim klijentima prilagodbu temeljnih parametara, što će značajno smanjiti preostale rizike u programu. To se očituje u značajnom jednokratnom trošku", pojasnio je Enders.

Airbus je već 2016. godine uknjižio trošak od 2,2 milijarde eura u programu A400M.

Komentirajte prvi

New Report

Close