Dobavljači protiv trgovaca

Autor: Rato Petković,VLM , 21. srpanj 2011. u 22:00

Samo u prošloj godini dug trgovačkih kuća prema dobavljačima povećan je za 40 milijuna eura

Veliki trgovački lanci u Srbiji, prije svega Maxi, Mercator i Idea, prozvani su da žive na račun dobavljača. Takva ocjena temelji se na praksi prema kojoj najveće trgovačke kuće podmiruju troškove prema dobavljačima u trostruko dužem vremenskom razdoblju, od onoga u kojemu naplaćuju vlastita potraživanja.

Isplata Belgijanaca
Prema procjenama, trgovački lanci neprekidno obrću oko 70 milijuna eura koji pripadaju dobavljačima i na taj način financiraju vlastite rashode. Samo u prošloj godini dug trgovačkih kuća prema dobavljačima povećan je za 40 milijuna eura. Na taj način koriste besplatne izvore financiranja, jer na dugove prema dobavljačima ne plaćaju kamate. Najveći dužnik je Maxi koji još uvijek posluje u sastavu Delta holdinga. Belgijski Delhaize, koji je kupio Maxi, obvezao se da će prilikom njegova preuzimanja odvojiti 300 milijuna eura kako bi namirio potraživanja dobavljača.

Prezadužene tvrtke
Za toliki iznos bit će smanjena uplata Delti koja je Maxi prodala za 932,5 milijuna eura. Trgovačke kuće sredstva dobavljača najčešće koriste za plaćanje kamata poslovnim banakama od kojih su uzele kredite. Prema analizi IEN-a, trgovački lanci u Srbiji nalaze se u izuzetno lošem položaju, prezaduženi su, nemaju vlastita obrtna sredstva, nisu sposobni maržom pokriti kamate i zato sav teret prebacuju na dobavljače, koji nemaju ekonomsku snagu da im se suprotstave. Trgovački lanci imaju vrlo skupe izvore financiranja s prosječnom cijenom novca većom od 18 posto koliko je lani iznosila. Ona je najviša u poslednjih pet godina. Prošle godine u trgovačkom sektoru je zabilježen ogrman rast kredita od gotovo 70 milijuna eura.

Posuđivanje

Rast kredita
Prošle godine u trgovačkom sektoru u Srbiji zabilježen je ogroman rast kredita od gotovo 70 milijuna eura. Analiziranjem tih podataka došlo se do zaključka kako je praktički cjelokupni prošlogodišnji poslovni ciklus financiran posuđenim novcima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

svugdje isto, svi žive na teret proizvođača.

New Report

Close