Dionice Telekoma na sivom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2017. u 15:10
Nekoliko osoba ima po 20.000 dionica Telekoma Srbija/FOTOLIA

Burzovnu kupovinu i prodaju zamijenio je ugovor o poklonu, što je zapravo fiktivan pravni posao.

Građani Srbije koji su besplatno dobili dionice Telekoma Srbija još 2012. godine ne mogu ih legalno prodati budući da kompanija nije izlistana na burzi, ali zato to rade izvan burze.

Prema pisanju Politike, burzovnu kupovinu i prodaju zamijenio je ugovor o poklonu, što je zapravo fiktivan pravni posao, jer nije riječ o darivanju koje ne podrazumijeva naknadu, već o klasičnoj kupoprodaji s novčanom naknadom. Da postoji sivo tržište dionica Telekoma pokazuje i pogled na Centralni registar vrijednosnih papira (CRHOV) prema kojem u statistici vlasništva ima osoba koja imaju mnogo više dionica nego što su prvobitno dobili građani, zaposleni i umirovljenici te kompanije.

 

1,5 eura

najviša je cijena po kojoj se prodaju dionice Telekoma

Na primjer, jedna osoba ima gotovo 25.000 dionica, a ima i onih koji ih imaju od 10.000 do 20.000. Dionice Telekoma podijeljene su 2012. godine i tada je emitirano milijardu dionica. Država Srbija ima 58,1 posto, sam Telekom 20 posto dionica, a oko 4,8 milijuna građana dobilo je 15 posto dionica i to svaki građanin po 31 dionicu. Zaposlenici i bivši zaposlenici dobili su ukupno 6,9 posto dionica čiji je broj ovisio o godinama staža. Oni s maksimumom staža dobili su najviše 3000 akcija, a sada je iz statistike vlasništva CRHOV-a jasno da je netko vlasnik i osam puta više dionica nego što se najviše moglo dobiti. Iz navedenih podataka je jasno i da su dionice Telekoma uglavnom prodaju sadašnji i bivši zaposlenici, jer se poklanjanjem po 31 dionice, koliko imaju ostali građani, teško mogu prikupiti tisuće dionica, posebice zbog troškova ovjere ugovora o poklonu.

Kako Politika neslužbeno doznaje, na sivom tržištu dionice Telekoma kupuju se za 1 do 1,5 eura, što znači da je trenutna vrijednost paketa koji imaju građani i zaposleni iz Telekoma na sivom tržištu najmanje 31 euro pa sve do 3000 eura.  I brokeri potvrđuju da postoji paralelno tržište dionica Telekoma. "Pitanja je zašto se gotovo pet godina onemogućava trgovanje tim dionicama. Dok je za vrijeme posljednjeg pokušaja prodaje i bilo nekakvog opravdanja da se Telekom ne izlista na burzi, sada zaista ne postoji nijedan utemeljeni razlog", kaže Nenad Gujaničić iz WiseBrokera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close