“Dionica Applea potcijenjena”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2015. u 09:45
Foto: Hina

Icahn je u otvorenom pismu izvršnom direktoru Applea Timu Cooku uputio poziv da kompanija poveća otkup vlastitih dionica.

Milijarder i poznati investitor Carl Icahn ustvrdio je da je dionica Applea "i dalje dramatično potcijenjena" te da bi se njome trebalo trgovati po cijeni od 240 dolara, što je gotovo dvostruko više od trenutne cijene.

Icahn je u otvorenom pismu izvršnom direktoru Applea Timu Cooku uputio poziv da kompanija poveća otkup vlastitih dionica čime bi dioničarima povećala povrat na uloženu imovinu.

Cijena dionica Applea u ponedjeljak je ojačala 1,8 posto, na 130,72 dolara, dok je od listopada lani, kada je Ichan prvi puta ustvrdio da je ta dionica potcijenjena, poskupjela za više od 25 posto.

Nakon pritisaka Icahna i drugih aktivista, Apple je u travnju povećao svoj program otkupa dionica s 90 na 140 milijardi dolara i podigao kvartalnu dividendu za 11 posto na 52 centi po dionici.

Icahn je jedan od vodećih 10 investitora u Apple i već godinama traži od te najvrednije kompanije na svijetu da otkupljuje više vlastitih dionica i poveća dividendu. U veljači je izvijestio da posjeduje oko 53 milijuna Aplleovih dionica, koje trenutno vrijede oko 6,8 milijardi dolara.

"Apple je spreman za ulazak, i po našem mišljenju za dominaciju, u dvije nove kategorije – televiziju iduće godine i automobile do 2020. godine, što je ciljano tržište ukupno vrijedno 2.200 milijardi dolara. To investitori očito nisu uopće uzeli u obzir prilikom vrednovanja", napisao je Icahn.

Apple još nije službeno objavio da razvija električni automobil. Također se očekuje da će kompanija ući na tržište televizora.

Komentirajte prvi

New Report

Close