Dinkić ulagačima podijelio 32 milijuna eura

Autor: Rato Petković / VLM , 16. listopad 2012. u 21:59
Talijanski Geox dolazi u Vranje

Srbijanska vlada subvencijama privlači investitore koji će u tri godine izgraditi tvornice i zaposliti pet tisuća radnika.

Na temelju provedenog natječaja Mlađan Dinkić, srpski ministar financija i gospodarstva, uručio je ugovore o dodjeli subvencija za 22 tvrtke u ukupnom iznosu od 32 milijuna eura.

Tvrtke su pak preuzele obvezu u sljedeće tri godine uložiti 120 milijuna eura u gradnju pogona u kojima će posao dobiti 5000 ljudi. Poticaji se kreću od 4000 do 10.000 eura po radnome mjestu, ovisno o dijelu Srbije, u kojem će se pokrenuti proizvodnja. Najveće subvencije dobile su tvrtke koje grade u nerazvijenih dijelovima zemlje. Vlada ovim potezom nastoji smanjiti visoku nezaposlenost u zemlji u kojoj je bez posla svaka četvrta radnosposobna osoba. Od 22 subvencionirana poduzeća svako drugo je srpsko. Od stranih ulagača poticaje su dobili talijanski Geox, koji gradi tvornicu ženskih cipela u Vranju, američki proizvođač autodijelova Cooper Standard, slovensko Gorenje, njemački Meggle i turski Jeansi.

Srbija mora subvencijama privlačiti investitore jer je u ovoj godini iz zemlje izašlo 138 milijuna eura kapitala više nego što ga je ušlo u nju. K tomu su banke iz Srbije iznijele još 1,1 milijardu eura, dijelom dobiti, a dijelom povrata duga matičnim bankama. Božidar Laganin, direktor Agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kaže da je došlo do osjetna zastoja u ulaganju inozemnoga kapitala. Trenutačno se privode kraju aranžmani s tri inozemne tvrtke. Riječ o velikim kompanijama, odnosno talijanskoj tekstilnoj tvornici koja traži pogodnu lokaciju, a očekuje se i dolazak njemačke automobilske kompanije.

Isplativo

Dvije godine za povrat

Poticaji se daju preko Agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) koja je od 2006. sa 100 milijuna eura sufinancirala gradnju 248 proizvodnih objekata. U njih je uloženo 1,4 milijarde eura, uglavnom stranoga kapitala, a zaposleno je 45.000 radnika. Riječ je o najisplativijem načinu ulaganja sredstava iz proračuna jer se poticaji za dvije godine vrate kroz poreze i doprinose koje tvrtke plaćaju državi.

Komentirajte prvi

New Report

Close