Deutsche Telekom srezao dividendu, najavio opsežna ulaganja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 12:40
Epa

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom srezao je gotovo za trećinu dividendu za naredne dvije godine zbog planiranih pojačanih ulaganja ponajprije u matičnoj Njemačkoj i na američkom tržištu koja će progutati raspoloživu gotovinu.

 Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom srezao je gotovo za trećinu dividendu za naredne dvije godine zbog planiranih pojačanih ulaganja ponajprije u matičnoj Njemačkoj i na američkom tržištu koja će progutati raspoloživu gotovinu.

DT će tako u 2013. i 2014. isplatiti dividendu od 0,50 eura po dionici, u odnosu na obećanih 0,70 eura po dionici za ovu godinu, objavili su u četvrtak na tradicionalnom godišnjem susretu s ulagačima i analitičarima.

Ujedno su za naredne tri godine najavili ukupna ulaganja od gotovo 30 milijardi eura, pri čemu je za iduću godinu planirano 9,8 milijardi. Usporedbe radi, u ovoj se godini očekuje njihova ukupna vrijednost od 8,3 milijarde eura.

Zbog povećanih ulaganja raspoloživa će gotovina u idućoj godini pasti na oko pet milijardi eura, s predviđenih šest milijardi u ovoj godini. Ponovo bi trebala dosegnuti šest milijardi 2015.

Planirano povećanje ulaganja planirano je na temelju očekivanog značajnog rasta potražnje za širokopojasnim pristupom Internetu i u mobilnom i u fiksnom segmentu i bit će kanalizirano ponajprije u unapređenje mreža. Fokusirano je u prvom redu na matičnu Njemačku i na SAD.

"Budemo li sada oklijevali, kasnije ćemo morati hvatiti korak", pojasnio je u četvrtak analitičarima izvršni direktor Rene Obermann.

Na matičnom njemačkom tržištu usluga širokopojasnog pristupa Internetu Deutsche Telekom već je prisiljen hvatati korak s kabelskim tvrtkama koje nude brži pristup Internetu po istoj ili čak nižoj cijeni. Širenje te usluge po cijeloj Njemačkoj stajat će DT šest milijardi eura u naredne tri godine.

U SAD-u je kompanija najavila dugo očekivani dogovor s Appleom kako bi napokon uhvatila korak s konkurencijom i ponudila tražene proizvode te tehnološke kompanije.

DT-ova američka podružnica T-Mobile USA u prošlom je tromjesečju izgubila kliente upravo zato što nije mogao ponuditi iPhone a sada će ga moći ponuditi od iduće godine. DT inače planira spojiti T-Mobile USA s manjim konkurentom MetroPCS-om.

Iz njemačkog su diva najavili da očekuju da će im dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), bez jednokratnih stavki, u idućoj godini porasti na oko 18,4 milijarde eura, s predviđenih 18 milijardi eura u tekućoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close