Deutsche Telekom i France Telecom spajaju nabave i štede 1,3 mlrd. eura

Autor: Bernard Ivezić , 18. travanj 2011. u 22:00

U pripremi za najveća ulaganja dosad dva su vodeća europska operatera odlučila spojiti nabave u zajedničku tvrtku s uredima u Bonnu i Parizu

Učinak koji bi prema dobavljačima imalo udruživanje nabave Hrvatskog telekoma i Vipneta u Europskoj uniji dogovorili su Deutsche Telekom i France Telecom. I dok je prema informacijama iz branše takvo udruživanje u Hrvatskoj zasad malo vjerojatno, u EU Deutsche Telecom i France Telecom tako, prema pisanju Bloomberga, planiraju uštedjeti 1,3 milijarde eura godišnje.

Velika ulaganja
Prema informacijama koje je objavio DT dvije su kompanije jučer potpisale neobvezujući ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke do kraja godine. Nova tvrtka nabavljat će mrežnu opremu, terminalnu opremu za korisnike i uslužna rješenja. Edward Kozel, direktor tehnologije i inovacija DT-a, kaže da je ovo priprema za dosad najveća ulaganja dvaju operatera. “Planiramo investirati više nego prije u mreže i infrastrukturu kako bismo mogli odgovoriti na eksponencijalni rast mrežnog prometa i smanjili digitalni jaz”, kaže Kozel. Olaf Swantee, potpredsjednik France Telecom-Orange za Europu, izjavio je da će najveću korist od novog spajanja imati njihovi korisnici jer će im moći ponuditi bogatiji izbor uređaja. “Ovo partnerstvo će omogućiti da kvalitetnije optimiziramo nabavu i tako ostvarimo produktivnije i kvalitetnije odnose s dobavljačima. Rezultat toga je da ćemo imati više prostora za inovacije i prilagođavanje naše tehnološke ponude potrebama korisnika”, ističe Swantee. Nova zajednička kompanija imat će urede u Bonnu i Parizu. Operater će u njemu biti jednaki partneri, a Edward Kozel je uvjeren je da će u suradnji s France Telecom-Orangeom imati pouzdanog partnera koji s njima djeli pristup u kontekstu ekonomije veličine i prednosti koje korisnici dobivaju harmonizacijom tehnologije.

Čekanje regulatora
U DT-u navode da će u uredima nove kompanije u Bonnu i Parizu raditi postojeći zaposlenici oba operatera. To je jedna od tema razgovora sa sindikatima nakon čega se u idućih nekoliko tjedana očekuje potpisivanje konačnog sporazuma i zatim nužna odobrenja od tržišnih regulatora koji bi trebali ocijeniti hoće li se time narušiti tržišno natjecanje. U veljači su operateri objavili da vide prostora za suradnju u području dijeljenja kapaciteta na svojim mobilnim mrežama diljem Europe, zatim prostora za “roaming” u segmentu WiFi-ja, usklađivanja tehnologije koju sami koriste i koju prodaju krajnjim korisnicima te nuđenju novih usluga poput mashine-to-mashine komunikacije koji je jedno od područja u kojem se očekuje rast u idućem razdoblju. Analitičari pozdravljaju inicijativu koju su pokazala dva operatera, a posebno plan da se pronađe prostor za uštede a da se kompanije potpuno ne spoje.




Komentirajte prvi

New Report

Close