Deutsche Bahn proširuje tužbu protiv kartela avioprijevoznika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 11:59
Foto: DB

Glasnogovornik Deutsche Bahna nije želio navesti točan broj kompanija niti njihova imena, napominjući tek da je riječ o “velikim korporacijama”.

Njemačko željezničko poduzeće Deutsche Bahn priopćilo je u nedjelju da je njegovu 2,9 milijardi eura 'tešku' tužbu protiv Lufthansa i skupine avioprijevoznika poduprlo nekoliko velikih kompanija, potkrepljujući time njihovu tvrdnju o nezakonitom dogovaranju cijena prijevoza tereta.

Glasnogovornik Deutsche Bahna nije želio navesti točan broj kompanija niti njihova imena, napominjući tek da je riječ o "velikim korporacijama".

Tvrtka je u prosincu objavila najavila da će sudskim putem tražiti odštetu u Njemačkoj i SAD-u za štetu koju trpi njezina podružnica Schenker zbog dogovaranja cijena prijevozna tereta u zračnom prometu.

Deutsche Bahn traži više od dvije milijarde eura odštete od petnaestak zrakoplovnih tvrtki, a ukupni iznos premašuje 2,9 milijardi eura kada se dodaju potraživanja drugih kompanija.

Europska unija i Sjedinjene Države, kao i Kanada i Australija, već su odredili novčane kazne kartelu zrakoplovnih kompanija u segmentu prijevoza tereta.

Tako je 2010. godini EK zbog nezakonitog udruživanja u segmentu prijevoza tereta odrezao 800 milijuna eura kazne 11 avioprijevoznika, uključujući France-KLM, British Airways i Japan Airlines.

Prema odluci Europske komisije, aviokompanije su dogovarale cijene prijevoza tereta u razdoblju između prosinca 1999. i veljače 2006. godine.

U Sjedinjenim Državama Deutsche Bahn traži odštetu u visini 300 milijuna eura od sedam zračnih prijevoznika, uključujući Air France-KLM, Qantas i skandinavski SAS.

U Njemačkoj željeznički prijevoznik traži 1,7 milijardi eura odštete od 10 kompanija, uključujući Lufthansu, British Airways, Japan Airlines, latinskoamerički LAN i Singapore Airlines.

Prošle je godine glasnogovornik Deutsche Bahna izrazio nadu da će kompanije riješiti spor izvan suda.

Komentirajte prvi

New Report

Close