Deripaskin CEAC ne odustaje od KAP-a

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2014. u 22:00
Oleg Deripaska

Bivši vlasnik traži poništavanje prodaje.

Kompanija CEAC, ruskog oligarha Olega Deripaske, zatražila je od stečajne uprave Kombinata aluminija Podgorica (KAP) poništavanje natječaja, ili odbijanje  ponudu Uniproma za kupnju imovine te posrnule kompanije.

CEAC je zatražio da se poništi tender za prodaju KAP-a, nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog diva. zbog, kako se navodi, nepoštivanja prošle godine usvojenog Zakona o zaštiti državnih interesa u metalurškom sektoru. Tako, CEAC-a traži od stečajnog upravitelja KAP-a Veselina Perišića poništavanje drugog natječaja ili pak odbijanje kao neprihvatljive ponude Uniproma, čiji je vlasnik upravo Veselin Pejović. U svom zahtjevu CEAC navodi da je zakonom predviđena prodaja imovine KAP-a isključivo u cijelosti, a u drugom krugu ona nije ponuđena tako.

Naime, dio imovine KAP-a na prvom natječaju dobio Ukrajinac Roman Denkovič.Nikšićka kompanija Uniprom jedina je dostavila ponudu na drugom natječaju za KAP u iznosu od 28 milijuna eura, na koliko glasi i početna cena u drugom javnom pozivu za prodaju. Uniprom je sudjelovao i na prvom natječaju, kada je također ponudio 28 milijuna eura, kao i zapošljavanje 300 radnika te ulaganja od 76 milijuna eura. Zadnju riječ o eventualnoj prodaji KAP-a dat će Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, na koji se poziva kompanija ruskog biznismena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close