Deloitte: Ina i Mol ispunili obveze prema Energopetrolu iz Sarajeva

Autor: Milan Šutalo , 30. svibanj 2010. u 22:00

Konzultantska kuća zaustavila poništenje ugovora o dokapitalizaciji

Višemjesečni spor vlasnika sarajevskog Energopterola, konzorcija Ina-Mol i vlade Federacije BiH te Agencije za privatizaciju o tome je li hrvatsko-mađarski konzorcij ispunio obveze iz ugovora o dokapitalizaciji konačno je riješen. Nezavisna revizorska kuća Deloitte, koju su angažirale sarajevske vlasti i konzorcij Ina-Mol, potvrdila je kako su obveze iz ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola u potpunosti ispunjene. Potvrdio je to i federalni zamjenik premijera Vjekoslav Bevanda.

Ispoštovane obveze
“Imali smo sastanak s revizorima koji su nam prezentirali izvješće o reviziji. Konstatirali su kako su u cijelosti ispunjene ugovorne obveze. Možemo govoriti da je ugovor dobar ili loš, ali revizor je utvrdio da su obveze ispoštovane”, dodao je Bevanda. Federalni premijer Mustafa Mujezinović rekao je da bi vlada izvještaj revizorske kuće Deloitte trebala razmotriti sljedećih dana. Dodao je da mu izvještaj nije dostavljen. Konzorcij je prema ugovoru do 28. ožujka ove godine u Energopetrol, točnije u obnovu i modernizaciju benzinskih crpki, trebao uložiti 75 milijuna eura. Toliko je konzorcij prije tri godine platio u procesu dokapitalizacije najveće bosanskohercegovačke kompanije za distribuciju naftnih derivata, postavši njezin većinski vlasnik sa 67-postotnim udjelom.

Raskid ugovora
Vlada FBiH prošle je godine odlučila pokrenuti postupak za raskid ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola, pozivajući se na izvještaj federalne Agencije za privatizaciju koja je tvrdila da u Energopetrol nije uloženo ni deset posto predviđenih sredstava. U tome ih je, međutim, spriječila odredba ugovora prema kojoj Agencija za privatizaciju FBiH nije nadležna za reviziju ulaganja, već strane u sporu moraju odabrati neovisnu revizorsku kuću koja će obaviti provjeru izvršenja ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close