Delo: Vladino miješanje u prodaju Mercatora loš signal stranim investitorima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2014. u 15:10
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

‘Svojom porukom da je moguće zaustaviti prodaju Mercatora koncernu Agrokor slovenska vlada dala je loš signal stranim investitorima’.

Svojom porukom da je moguće zaustaviti prodaju Mercatora koncernu Agrokor slovenska vlada dala je loš signal stranim investitorima pa bi i privatizacija sasvim državnih tvrtki poput Telekoma i Aerodroma Ljubljana tom logikom mogla postati upitna, tvrdi u subotu ljubljansko "Delo".

"Vlada u odlasku pobrinula se za novo uznemiravanje stranih investitora koji sa Slovenijom ionako nemaju dobra iskustva. Iako je prodaja Mercatora Agrokoru u finišu, a sama vlada priznaje da ni ne postoji alternativni plan, odlučila je, kako se čini, da u tu prodaju intervenira. Počela je predizborna kampanja pa bi Mercator mogao biti prvorazredna tema političkog cirkusa", navodi u komentaru vodeći slovenski list.

"Delo" navodi da vlada ne bi smjela popuštati sindikatima koji su od nje zatražili reviziju postupka prodaje Mercatora, iako država u toj kompaniji nema izravan vlasnički udjel nego manji udjel dionica u njemu imaju dvije državne banke – Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

"Možda Agrokor nije idealni kupac, ali je prodajni proces već u finišu. Plan B za njegovu prodaju ne postoji, pa je vladin postupak utoliko neodgovorniji", navodi "Delo".

"Pokušajem miješanja u prodajni proces vlada je pogazila sva pravila dobrog korporativnog upravljanja koja izričito brane intervenciju politike u poslovne odluke gospodarskih tvrtki, pa i onih u državnom vlasništvu", navodi list.

"To bi moglo utjecati i na privatizacijske postupke koji su u tijeku, a vodi ih Slovenski državni holding (SDH). Investitori s kupnjom poduzeća u Sloveniji nemaju dobra iskustva. Igre oko Mercatora mogle bi biti znak da može doći do iznenađenja motiviranog tzv. nacionalnim interesom i u privatizaciji Telekoma Slovenije, Aerodroma LJubljana i drugih poduzeća koja su stavljena na listu za prodaju. A to je zapravo idealan način da otjeramo i one ulagače koji su još uopće spremni poslovati sa Slovenijom", navodi vodeći slovenski list.

Slovenska vlada u četvrtak je dala zadaću državnom fondu SDH da ispita "rizike" u preuzimanju Mercatora od strane Agrokora te da je o tome izvijesti idućeg četvrtka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kakav je to nacionalni interes u kojem tvrtka izgubi preko 2/3 vrijednosti i umjesto uplacivanja poreza u proracun drzave od dobiti tvrtke porezni obveznici nakraju saniraju tvrtku?

Je, to je točno.
ali slovenci imaju vladu koja zna štititi nacionalne interese, za razliku od kukuriku skavaca i krade-ze meštara, koji funkcioniraju na principu: plati mi, dobit ćeš što hoćeš.
P.S.
A možda ni todo nije platio kome je trebalo?

New Report

Close