Danone označio početak sezone objave poslovnih izvješća prehrambenih kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 16:20
Epa

Francuska prehrambena grupa Danone izvijestila je u srijedu da su se uvjeti poslovanja u južnoj Europi dodatno pogoršali u trećem tromjesečju, posebno u recesijom pogođenima Španjolskoj i Italiji.

Francuska prehrambena grupa Danone izvijestila je u srijedu da su se uvjeti poslovanja u južnoj Europi dodatno pogoršali u trećem tromjesečju, posebno u recesijom pogođenima Španjolskoj i Italiji.

Najveći proizvođač jogurta u svijetu objavio je da su mu prihodi koji ne uključuju utjecaj valutnih tečajeva porasli u trećem tromjesečju pet posto, na 5,257 milijardi eura. Brojka je u skladu s prosječnom prognozom analitičara koje je anketirao Reuters a prognozirali su u prosjeku 5,211 milijardi eura.

Za cijelu ovu godinu kompanija i dalje očekuje rast prihoda u rasponu od pet do sedam posto, Ujedno su potvrdili smanjenje operativne marže u 2012. za pola postotnog boda, na 14,2 posto.
U srpnju je francuska tvrtka upozorila da očekuje slabiju dobit u ovoj godini zbog preusmjeravanja španjolskih potrošača na jeftinije brendove.

Danone je odlučio smanjiti cijene kako bi potaknuo potrošnju u Španjolskoj koja i dalje spada među njegova najvažnija tržišta, s udjelom u ukupnim prihodima od sedam posto i 12-postotnim udjelom u zaradi. Na potrošnju u Španjolskoj utječe visoka nezaposlenost, koja se kreće oko 25 posto.

Među prehrambenim je proizvođačima upravo Danone najizloženiji dužničkoj krizi u eurozoni, budući da oko 35 posto prodaje ostvaruje u zapadnoj Europi. "Europsko je poslovanje u ovom tromjesečju zabilježilo oštriji pad zbog pogoršanja situacije u južnoj Europi, posebno u Španjolskoj i Italiji, gdje su prihodi pali više od 10 posto", navodi se u priopćenju Danonea.

Prodaja na tržištima u nastajanju bila je u trećem tromjesečju solidna dok je u SAD-u njezin rast ubrzao. Danone je označio početak sezone objave poslovnih izvješća velikih prehrambenih kompanija. Sljedeći je na redu švicarski Nestle, koji će objaviti poslovne rezultate sutra, te Unilever objava čijeg je izvješća najavljena za 25. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close