Danas dražba Aerodroma Maribor s početnom cijenom od 675.000 eura

Autor: Biserka Ranogajec , 10. siječanj 2012. u 15:40

Boris Kastivnik, stečajni upravitelj slovenskog Preventa, pokušat će danas, 10. siječnja, prodati poduzeće Aerodrom Maribor. Naime, imovina nekadašnje tvrtke kćeri Prevent Globala opterećena je hipotekama za kredite toga posrnulog industrijskog diva iz Slovenj Gradeca.

Neizvjesno je koliko će biti uspješna javna dražba najavljivana tijekom druge polovice prošle godine, a njezin ishod ne želi prognozirati ni stečajni upravitelj. Kastivnik je uoči današnje dražbe samo najavio zanimanje slovenskih, ali i vrlo ozbiljnih stranih kupaca. Mariborski aerodrom otvoren je još 1976. za komercijalni promet, dok je Preventu prodan 2002. godine. Početna cijena za mnoge je preniska i iznosi 675.000 eura, a odnosi se na dio upravne zgrade u zračnoj luci, dio zemljišta za slijetanje i polijetanje zrakoplova uključujući i parkirališne prostore. Osim toga nije završena ni gradnja novoga putničkog terminala i ne zna se koja sudbina čeka ovaj projekt. Promet na aerodromu posljednjih je godina sve manji i neslavno je propalo uspostavljanje redovne linije u suradnji s avioprijevoznikom Golden Airom. Slovenski mediji tvrde da je doista neizvjesno tko će sudjelovati na današnjoj dražbi. Doznali su jedino da na njoj neće sudjelovati ni država ni općina Maribor. Mariborski župan je svojedobno najavljivao mogućnost suradnje s drugim općinama na tom projektu, ali je na kraju odustao, najvjerojatnije zbog financijskih teškoća.

Sudbina

Čekaju se novi zakoni
Slovensko ministarstvo prometa nije odlučilo kakva će biti dugoročna sudbina mariborskog aerodroma. Vlada je najavila promjenu zakonodavstva u području zrakoplovstva koje bi omogućilo sklapanje ugovora o najmu zračne luke po principu javno-privatnog partnerstva. Zakoni se trebaju donijeti, kako prenose slovenski mediji, što je prije moguće kako bi se omogućio dugoročan zakup.

Komentirajte prvi

New Report

Close