Crna Gora ukida ekotakse za Hrvate

Autor: Milan Šćekić , 22. lipanj 2010. u 22:00

Resorna ministarstva dogovoraju potpuno liberaliziranje prijevoza putnika između država

Skinut je embargo s višegodišnje zabrane crnogorskim prijevoznicima za prijevoz putnika s dubrovačke zračne luke za Crnu Goru. Dogovor kojim se u potpunosti liberalizira prijevoz putnika iz Crne Gore do aerodroma Ćilipi i obratno postigli su ministarstvo prometa, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore i hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Prazni iz Dubrovnika
S druge strane, za učinjene ustupke hrvatska strana uputila je crnogorskoj zahtjev za ukidanjem ekološke takse koju je Crna Gora jednostrano uvela prije tri godine. Ekološka taksa plaća se od 10 do 150 eura, ovisno od kategorije vozila, dok je unos hrane limitiran na nekoliko kilograma, a pića na litru alkohola, dvije litre sokova i pet litara flaširane vode. Od ekološke takse Crna Gora godišnje zaradi više od 20 milijuna eura. Zbog izdataka, tehnologije naplate i dodatnog čekanja prilikom ulaska u Crnu Goru uvođenje eko-takse izaziva otvoreno negodovanje kod vozača, a pretpostavlja se da je dijelom razlog i nedolaska turista. Do sada su u nekoliko navrata iz Srbije i Makedonije na adresu crnogorske vlade stizale ozbiljne primjedbe i službeni zahtjevi za ukidanje ekološke takse koja je prepreka potpunoj liberalizaciji cestovnog prometa u regiji. Dogovorom dvaju resornih ministarstava crnogorskim prijevoznicima i turističkim agencijama sada je omogućeno da autobusima prevoze putnike i od aerodroma Ćilipi prema Crnoj Gori. Naime, autobus koji je dovozio putnike na Ćilipe nije smio ponovno preuzeti putnike i vratiti se “pun” u Crnu Goru. Nakon dogovora ministarstava crnogorski autobusni prijevoznici ubuduće će, uz ovjerene putne naloge i u skladu s crnogorskim prometnim zakonodavstvom i prilikom povratka s aerodroma Ćilipi moći prevoziti nove grupe putnika u Crnu Goru.

Tjedan dana tahografa
Na primjedbe Crnogoraca hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uvelo je još jednu olakšicu vozačima teretnih vozila iz Crne Gore. Ubuduće, prilikom kontrole na teritoriju Hrvatske, vozači kamiona iz Crne Gore neće, kao do sada, morati pokazivati tahografski listić za prethodnih 28 dana, već samo za sedam dana.

O taksi

Ekološka država
Ekološka taksa, koja stoji od 10 do 150 eura, uvedena je radi zaštite životne sredine i preporuka svjetskih udruženja.

Plaćanje pri ulasku
Naknadu plaćaju crnogorski građani prilikom registracije vozila, a strani državljani pri ulasku u Crnu Goru.

Komentirajte prvi

New Report

Close