Citigroup daje dioničarima veće ovlasti u upravljanju bankom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2015. u 08:24
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

Citigroup će omogućiti dioničarima da predlažu direktore, a spremnost na reforme jedne od najvećih američkih banaka mogla bi navesti i druge banke i kompanije da dioničarima daju mogućnost većeg utjecaja na upravljanje.

Citigroup će omogućiti dioničarima da predlažu direktore, a spremnost na reforme jedne od najvećih američkih banaka mogla bi navesti i druge banke i kompanije da dioničarima daju mogućnost većeg utjecaja na upravljanje.

James McRitchie, jedan od dioničara Citigroupa, predložio je za iduću godišnju skupštinu banke, koja će se održati u travnju, odluku kojom bi se dioničarima omogućilo predlaganje direktora banke.

Citigroup je Reutersu potvrdio da će podržati taj prijedlog. "Citi je uvijek nastojao ostati među vodećima po pitanju dobrog upravljanja i cijenimo velik angažman naših dioničara", poručila je ta banka.

McRitchie je predložio odluku koja bi omogućila da jedan dioničar ili skupina do 20 dioničara, koji posjeduju više od 3 posto dionica tvrtke, predlažu do 20 posto direktora upravnog odbora. Slično odredbu nedavno je prihvatio i General Electric, jedan od najvećih svjetskih konglomerata.

To je izuzetno važan korak za američki poslovni sustav, s obzirom da je dosad sve direktore u kompaniji ili banci predlagao posebni savjet upravnog odbora, u konzultacijama s odborom, a dioničari nisu imali pravo predlaganja direktora nego samo glasanja za predložena imena.

Prije nekoliko godina američka Komisija za vrijednosne papire prihvatila je pravila o dioničkim društvima koja dopuštaju dioničarima, ako ispunjavaju određeni prag, da predlažu direktore korporativnih odbora.

Međutim, Gospodarska komora SAD-a i Poslovni okrugli stol, udruga izvršnih direktora najvećih američkih kompanija, uspjeli su osporiti ta pravila na sudu jer bi, smatraju, išla na ruku aktivističkim investitorima koji kupuju udjele u tvrtkama i lobiraju za veće ovlasti u upravljanju i druge promjene. A to bi, ustvrdili su, moglo ići u korist tim investitorima, ali ne i svim dioničarima kompanije.

Zbog toga ta pravila nisu postala obveza, pa dioničari sada moraju podnijeti zahtjev tvrtki kojim traže promjene općih akata ako žele predlagati direktore, osim ako tvrtke ne odluče same dobrovoljno promijeniti akte.

Zbog toga je ta pravila dosad dobrovoljno prihvatio mali broj kompanija, dok je velik broj tvrtki odbacio napore dioničara. Stručnjaci se nadaju da će potez Citigroupa i GE-a utjecati i na druge banke i kompanije.

"Ovo bi mogao biti početak golemog vala", kazao je McRitchie za Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close