Cimos rasprodaje sve osim proizvodnje auto dijelova

Autor: Ante Pavić , 17. rujan 2013. u 13:19
Slovenija želi spasiti svoju automobilsku industriju

Proizvođač poljoprivrednih strojeva Labinprogres u sastavu je Cimosa pa će i on sada mijenjati vlasnika.

Američka konzultantska kuća Alvarez & Marsal izabrana je za savjetnika za restrukturiranje slovenskog proizvođača automobilske opreme Cimos, koji je nekad proizvodio modele francuskog Citroëna i kojega je kriza bacila na koljena. Američka kuća izabrana je među pet kandidata, a poznata je po tome da je u prošlosti radila financijsko vještačenje Hypo Alpe-Adria banke.

 

13milijuna

eura gubitka planira Cimos u 2013.

Dogovor s bankama
Nadzorni odbor izabrao je savjetnika za restrukturiranje na temelju prethodnog zahtjeva banaka koji kao vjerovnici žele da im Cimos vrati dugove. Predstavnik Alvarez & Marsala u Cimosu će uskoro biti postavljen za izvršnog direktora koji će paziti na restrukturiranje kompanije. Amerikanci će u sklopu financijskog restrukturiranja brinuti za novi dogovor s bankama o reprogramiranju obveza. Koliko će Alvarez & Marsal naplatiti za svoj rad nije poznato, piše ljubljanski Dnevnik, ali prema dostupnim informacijama, za svaki odrađeni posao dobit će proviziju.Program restrukturiranja prilično je osjetljivo pitanje za Cimos jer ga treba potvrditi i Europska komisija koja je nedavno odobrila zahtjev za državnu pomoć Cimosu u vrijednosti od 35 milijuna eura. Slovenija želi spasiti svoju automobilsku industriju, a dobila je i rok do 21. studenog da izradi plan restrukturiranja i izloži ga Komisiji koja će nakon toga odlučivati o opravdanosti subvencioniranja. Kako donosi Dnevnik pozivajući se na neimenovane izvore bliske Cimosu, plan restrukturiranja počiva na rasprodaji gotovo svih dijelova poduzeća pa će Cimos zadržati samo automobilski dio, dok će odjeli za energetiku, poljoprivrednu opremu te alate i strojarstvo biti prodani strateškom partneru.

To znači da će se broj zaposlenih u okviru sanacijskog programa značajno smanjiti – sa sadašnjih 7000 na 1000. Hrvatski proizvođač poljoprivrednih strojeva Labinprogres od 2001. godine u sastavu je Cimosa pa će i on sada definitivno mijenjati vlasnika. O uspjehu prodaje i restrukturiranja ovise radna mjesta i za oko šesto radnika buzetskog P.P.C-a u sklopu kojega je Labinprogres, kao i za 350 srpskih radnika u Novom Kneževcu čija je tvornica u većinskom vlasništvu Labinrpogresa. P.P.C. Buzet godišnje prihoduje oko 450 milijuna kuna, uglavnom od izvoza automobilskih dijelova koje isporučuje najpoznatijim svjetskim markama kao što su Audi, Bentley, BMW, Citroen, Ford, Peugeot i Volvo. Spomenuta državna pomoć pretvorit će se u kapital Cimosa, a onda će se poduzeće dokapitalizirati s dodatnih 40 milijuna eura. Upravo je jedan od glavnih ciljeva novoizabrane konzultantske kuće pridobijanje dodatnih likvdinih sredstava, ali ne od postojećih vlasnika i banaka vjerovnika. 

Nova radna mjesta
Na preispitivanju pred Komisijom našao se i Revoz, ključno poduzeće u slovenskoj automobilskoj industriji za kojega su slovenske vlasti još 2011. godine najavili 40 milijuna eura nepovratnih sredstava kako bi ta kompanija započela uspješnu proizvodnju novog Renaulta Twingo i novog modela Smart. Zadatak Komisije je da provjeri može li Revoz sam izgurati projekte vrijedne ukupno 300 milijuna eura ili će država ipak morati uskočiti. Službeni cilj je otvoriti 160 novih radnih mjesta u regiji koja gravitira Novom Mestu i koja zbog visoke nezaposlenosti ovisi o regonalne pomoći. U slučaju da Komisija odobri pomoć to bi bio već treći put da država pomaže Revozu.

Povjerenje

Puni mandat Bartoliču

Prema planu poslovanja za ovu godinu koji je izradio Nadzorni odbor Cimosa, taj nekoć veliki proizvođač auatomobila ove bi godine trebao uprihoditi 421 milijuna eura od prodaje, što bi bilo devet posto više nego prošle godine. Pri tome bi gubitak iznosio 13 milijuna eura, što se tumači kao posljedica raznih otpisa, među kojima su i posudbe povezanim poduzećima. NO je također zaključio da je Jerko Bartolič, dosadašnji privremeni predsjednik Uprave, pravi čovjek da restrukturiranje dovrši do kraja pa su mu dali puni petogodišnji mandat.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da ova tvrdnja ne drži:

“To znači da će se broj zaposlenih u okviru sanacijskog programa značajno smanjiti – sa sadašnjih 7000 na 1000”

Vjerovatno je pravi podatak da se smanjuje za (a ne na) 1000, tj sa 7.000 na 6.000.

New Report

Close