Cimos prodan talijanskom holdingu Palladio Finanziaria

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2016. u 22:00
Palladio Finanziaria preuzima i mariborske pogone Cimosa koje u početku nisu htjeli/FOTOLIA

Talijanska kompanija će sjedište svog automobilskog poslovanja preseliti u Kopar, u čemu će vodeću ulogu imati Cimos.

Nakon odbacivanja brojnih ponuda zainteresiranih kupaca konačno je prodan slovenski proizvođač autodijelova.  Konzorcij najvećih dioničara Cimosa usvojio je obvezujuću ponudu talijanske kompanije Palladio Finanziaria, priopćeno je iz slovenskog Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB). Sporazum o prodaji dionica trebao bi biti potpisan do 9. rujna, izvijestila je RTV Slovenije. Kompanija Palladio Finanziaria je s konzorcijem vlasnika zaključila sporazum o ekskluzivnim pregovorima, u sklopu kojih će dogovoriti posljednji koraci potrebni za potpis sporazuma o kupovini dionica. 

Bez velikih otpuštanja
Sada Talijani i DUTB moraju uvjeriti banke vjerovnike da otpišu nešto manje od 150 milijuna eura kredita koje Cimos ionako nije u stanju platiti. Palladio će platiti ostatak duga od 170 milijuna eura i dokapitalizirati Cimos.Zadovoljstvo dogovorom s talijanskom kompanijom, koja prema navodima DUTB-a "ima bogatu povijest uspješnih restrukturiranja tvrtki iz automobilske industrije", izrazio je predsjednik Uprave DUTB-a Imre Balogh.

 

92,3posto

udjela u Cimosu kupuje talijanska kompanija

"Nakon završetka ove transakcije Cimos će nesumnjivo otvoriti novo poglavlje u svom razvoju. Iskreno vjerujem da su se naši neprekidni napori za sklapanje posla isplatili, da smo postigli konačni dogovor kako bi se osigurala svijetla budućnost za Cimos", rekao je Balogh. Predsjednika Uprave Slovenskog državnog holdinga (SDH) u ostavci Marka Jazbeca veseli da je dosegnuta ova faza procesa prodaje, te je izrazio nadu da će u budućim pregovorima postići "konačan sporazum koji će biti najbolji za Cimos".

Proces prodaje više od 92 posto udjela u Cimosu trebao je biti u završnoj fazi prije nekoliko mjeseci, ali s potencijalnim kupcima nije postignut dogovor. Kao kupci najčešće su se, osim Talijana, spominjali BiH poduzetnika Nijaz Hastor, vlasnik Preventa, španjolski CIE Automotive i francuski Maike Automotive. Vlasnici Cimosa na čelu sa DUTB-om, iako su u posljednjih nekoliko mjeseci oskudno informirali javnost o pregovorima, konačno su uspjeli zaključiti prodaju. Ukupno 92,3 posto udjela u Cimosu prodaju DUTB (47,5 posto), država, odnosno SDH (24.26 posto), NLB (9,44 posto), Gorenjska banka (5,74 posto), Abanka Vipa (2,42 posto), NKBM (2,2 posto) i SID banka (0,74 posto).

Vlasnici, odnosno bivši kreditori, u postupku prinudnog poravnanja Cimosa dogovorili su da pretvore oko 170 milijuna eura potraživanja u dionice kompanije.Talijani će sjedište svog automobilskog poslovanja preseliti u Kopar, a Cimos će postati najvažniji u njihovom automobilskom portfelju. Prihvatit će popis viška radnika u Cimosu koji je pripremila sadašnja uprava, iako to, kako navode Finance, nitko nije javno komentirao. Prema neslužbenim informacijama lista, velikih otpuštanja u slovenskom dijelu Cimosa ne bi trebalo biti, a u sklopu kompanije ostaje i mariborski dio, iako ga Talijani u početku nisu htjeli.

Zapošljavaju 4000 radnika
Palladio Finanziaria holding je sa sjedištem u Vicenzi koji je ulaže kroz pet privatnih investicijskih fondova i jedan otvorenih investicijski fond. Oni upravljaju s ulaganjima vrijednim oko 820 milijuna eura, a Cimos je najveće.

U automobilskoj industriji nisu pridošlice, u vlasništvu imaju dva dobavljača dijelova Dynamic Technolohies Group i TCH Cogeme, čija se proizvodnja ne preklapa s Cimosovom, već je dopunjava. Palladio Finanziaria zapošljava oko četiri tisuće radnika, više od 1900 u Europi (Italija, Poljska, Rumunjska, Velika Britanija i Mađarska), a ostatak u Kanadi, Meksiku, Indiji i Kini.Cimos je lani imao prodaju vrijednu više od 300 milijuna eura, ali i gubitak od 25 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close