ČEZ traži 60 milijuna eura odštete od Republike Srpske za projekt Gacko

Autor: Milan Šutalo , 08. lipanj 2009. u 22:00

Investicija u RiTE Gacko trebala je iznositi 1,4 milijarde eura, ali došlo je do spora između ČEZ-a i Republike Srpske

Uz austrijski Strabag, Telekom Srbije i ruski NjefteGazInkor, jedan od najvećih stranih investitora u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, Češka elektroprivreda (ČEZ), pokrenula je arbitražu protiv Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS). Razlog je propali posao gradnje nove termoelektrane u Gackom. ČEZ traži da joj EP RS, Rudnik i Termoelektrana Gacko solidarno isplate 60 milijuna eura na osnovi ugovora iz svibnja 2007. godine, kojim je predviđena investicija vrijedna 1,4 milijarde eura.

Eskalacija spora
Česi su početkom godine priopćili da se povlače iz projekta s EPRS u Gacku, navodeći da će prodati svoj udio od 51 posto u zajedničkoj kompaniji Nove elektrane Republike Srpske (NERS). Zajednička kompanija trebala je realizirati gradnju nove termoelektrane, snage 660 megavata, o čemu je potpisan ugovor s vladom Republike Srpske. Direktor Novih elektrana RS Aleksandar Obradović, kojeg je imenovao ČEZ, izjavio je da je “potrošeno povjerenje u volju partnera – Republike Srpske – da se založi za uspješno okončanje projekta”. “Druga ugovorna strana nije ispunila svoje obveze koje proizlaze iz zaključenog sporazuma i onemogućila je realizaciju projekta. Koristi argumentaciju koja odvraća pozornost, kao što je spor s manjinskim dioničarima da se dovede u sumnju temelj cijelog projekta. Eskalacija spora je u potpunosti izazvana podcjenjivanjem situacije Elektroprivrede RS i njezinom nesposobnošću da riješi situaciju na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Obradović. On je naglasio da je ČEZ u više navrata upozoravao partnere na nepoštovanje termina, naglašavajući da je ČEZ dužan štititi interese svojih dioničara i iskoristiti mehanizme za napuštanje zajedničke kompanije. Prema njegovim riječima, ČEZ u skladu sa sklopljenim sporazumom ima pravo na naknadu iznosa koji odgovara kompletnim troškovima i izgubljenoj dobiti, čija je visina definirana stručnim vještačenje. Menadžer projekta Gacko Bohdan Urban kazao je da se kršenje obveza iz sporazuma odnosi na neispunjavanje kriterija za unos imovine, čiji je rok bio do 31. ožujka 2008. godine.

Kršenje dogovora
Naveo je da ne postoji upis zemljišta u zemljišnim knjigama te da ne postoji ni koncesija za rudnik Gacko i novu termoelektranu. Kršenje se odnosi i na činjenicu da nije započeta eksproprijacija imovine za rudnik, kao i to da EP RS još nije usvojio studiju izvodljivosti koja je rađena 2006. godine. Udio ČEZ-a u osnovnom kapitalu odgovara visini najmanje 51 posto (oko 200 milijuna eura). U sporazumu je navedeno i da se EP RS odriče svog prava na povećanje osnovnoga kapitala.

Ugovor

ČEZ je uložio novac u projekt
Sporazum ČEZ-a i EP RS predviđao je da tvrtka Rudnik i TE Gacko unesu u tvrtku NERS imovinu koja odgovara postojećoj aktivi TE Gacko (elektrana Gacko I, rudnik, kamenolom, voda), da se zadrže svi zaposleni i izmire obveze zaključene do kraja 2007. godine. ČEZ je trebao unijeti novac jednak vrijednosti imovine RiTE Gacko

Komentirajte prvi

New Report

Close