Četvrta po veličini europska banka kani ukinuti 50.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/H , 09. lipanj 2015. u 11:05
Foto: Reuters

Nakon tih rezova HSBC će imati oko 208.000 radnika s punim radnim vremenom, naprema 258.000 na kraju 2014. godine.

Banka HSBC planira ukinuti gotovo 50.000 radnih mjesta, srezati poslovanje svoje investicijske banke, te smanjiti rizičnu imovinu za 290 milijardi dolara kako bi poboljšala poslovne rezultate, objavila je u utorak ta četvrta po veličini europska banka.

Banka je to objavila na burzi u Hong Kongu uoči prezentacije za investitore i analitičare na kojoj će izvršni direktor Stuart Gulliver iznijeti detalje o svom drugom velikom strateškom planu otkad je preuzeo vodstvo banke početkom 2011. godine.

Rezovi, koji će zahvatiti gotovo petinu radne snage banke, odnosit će se na 25.000 zaposlenih u brazilskim i turskim podružnicama, koje banka planira prodati, te na 22.000 do 25.000 zaposlenih koji će dobiti otkaz zbog konsolidiranja poslovanja vezanog za IT i uredsko poslovanje te zatvaranjem poslovnica.

Nakon tih rezova HSBC će imati oko 208.000 radnika s punim radnim vremenom, naprema 258.000 na kraju 2014. godine.

Međutim banka ističe da će nakon tih rezova, koji bi trebali biti okončani do 2017., uslijediti zapošljavanje u područjima u kojima se očekuje rast.

"Masakr osoblja nije nužno rješenje, osim ako uprava želi učiniti banku znatno manje složenom", rekao je James Antos, analitičar u tvrtki Mizuho Securities Asia.

HSBC je također najavio da će srezati svoju podružnicu za globalno bankarstvo i tržišta na manje od trećine sadašnje vrijednosti HSBC-ove bilance od 2.600 milijardi dolara, sa sadašnje razine od 40 posto.

Ulagači su tražili radikalnije rezove u investicijskoj banci, koju Gulliver vodi pet godina, a čije su prinose pogodili teški tržišni uvjeti.

Banka je snizila ciljani povrat na kapital na otprilike 10 posto do 2017., u usporedbi s prethodnim ciljem od 12 do 15 posto. Također je potvrdila da kani prodati svoje podružnice u Turskoj i Brazilu, dodavši da će zadržati nazočnost u tim zemljama u području usluga korporativnim klijentima.

Banka je također istaknula da nova strategija nije samo rezanje, već da će ciljati i na rast u Aziji širenjem poslovanja vezanog za osiguranje i prisutnošću u kineskoj regiji Pearl River Delta.

Banka je utvrdila i 11 kriterija koje će koristiti za procjenu hoće li premjestiti svoje sjedište iz Londona u Aziju, vjerojatno Hong Kong. Kriteriji uključuju čimbenike kao što su ekonomski rast, porezni sustav i državne potpore za rast bankarskog sustava. HSBC je poručio da će završiti procjenu mogućeg preseljenja do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close