Česi zainteresiran za Elektroprivredu Crne Gore

Autor: Milan Lazarević , 04. veljača 2009. u 22:00

Osim češke kompanije ČEZ EPCG zanimljiv i Statkraftu, Enelu i Disu

Češki elektroenergetski div ČEZ traži nove smjerove za prodor na Balkan. Prije nekoliko dana ova tvrtka se povukla iz zajedničkog projekta u razvoju rudnika i termoelektrane u Gackom sa Elektroprivredom Republike Srpske, vrijednog 1,4 milijarde eura, tako da se može više posvetiti drugim investicijskim prilikama u ovom području.

A prva takva prilika, uz natječaj u Srbiji za dogradnju termo-energetskog bloka na ugljen i gradnju novog bloka u ukupnoj vrijednosti od oko 1,5 milijrde eura, je slobodni udio u crnogorskoj kompaniji Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). Crnogorska vlada pozvala je zainteresirane da daju svoje ponude za kupovinu udjela od 18,3 posto u državnom elektroprivrednom poduzeću. “Razmatramo tu mogućnost, iako je pitanje da li će nam uvjeti natječaja odgovarati”, izjavio je češkim Hospodarskim novinama glasnogovornik ČEZ-a Ladislav Križ. Tvrtka će vremena za razmišljanje imati do kraja travnja, kada ističe rok za prijave na natječaj. Kako se saznaje, interes su osim ČEZ-a pokazali norveška kompanija Statkraft, talijanski Enel i kineski Des. Oko dvije trećine Elektroprivrede Crne Gore je u vlasništvu države, a tvrtka se bavi se proizvodnjom, prijenosom i distribucijom struje. Ima dvije velike hidroelektrane – Perućica i Piva, kao i jednu termoelektranu na ugljen Pljevlja. Vrijednost kompanije iznosi oko milijardu eura ali je već duže vrijeme gubitaš. Iako se gubici posljednjih godina smanjuju, gubitak je lani iznosio sedam milijuna eura. Za ČEZ, prema nalitičarima, moglo bi biti zanimljivo što bi kupovinom manjinskog udjela mogao upravljati sa EPCG po svojoj volji. Naime, izabrani investitor bi sa udjelom dobio i menadžerski ugovor na pet godina. Ta stavka natječaja je i najspornija jer će se vjerojatno svakom ulagaču čini da je taj rok prekratak da se u nekoj zajedničkoj kompaniji išta ozbiljno napravi, da se istodobno počnu uživati plodovi tog rada i ulaganja. Inače, ČEZ iz kruga svojeg interesa ne isključuje ni HEP, iako mu je glavna meta u regiji Elektroprivreda Srbije.

Činjenice

Među najvećima
Ova energetska kompanija jedina je iz regije srednje Europe je na 208. mjestu najvećih svjetskih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji na kraju prošle godine, koju je sastavila consulting tvrka Ernst & Young.

Tržišna kapitalizacija
Vrijednost dionica ČEZ-a iznosila je krajem 2008. 24,7 milijarde dolara (krajem 2007. 44,6 milijarde).

Interes za regiju
ČEZ-u je zanimljiva cijela balkanska regija, a već ima jake pozicije u Bugarskoj i Rumunjskoj gdje je proces privatizacije najdalje otišao.

Komentirajte prvi

New Report

Close