Česi pokreću proizvodnju u zrenjaninskoj Jugoremediji

Autor: Tomislav Oharek , 26. srpanj 2013. u 18:00
Uskoro počinje proizvodnja lijekova

PharmaS Luke Rajića dobiva konkurenta od već otpisane srpske kompanije u koju ulazi Europharm iz Praga.

Farmaceutska kompanija Luke Rajića PharmaS, koja je lani u Zrenjaninu sagradila modernu tvornicu lijekova, u tom će gradu dobiti konkurenciju od već gotovo otpisane Jugoremedije.

Naime tvornica lijekova Jugoremedija u stečaju ipak neće bankrotirati i otići "na bubanj" već će, kako pišu Večernje novosti, u njezinim pogonima još ovog ljeta biti obnovljena proizvodnja.Naime, Hypo Alpe-Adria banka i farmaceutska kompanija Europharm iz Praga, iza koje stoji češko-američki investicijski fond Alpha Union Invest, pripremili su plan reorganizacije o kojem će se raspravljati na ročištu u Privrednom sudu u Zrenjaninu, zakazanom za 29. srpnja. Potvrdio je to i stečajni upravitelj Radovan Savić, koji je odustao od podnošenja svog plana reorganizacije koji je pripremio sa slovačkom Imunom.

Kako bankari i češki konzorcij imaju dovoljan postotak potraživanja, izvesno je kako će dobiti suglasnost vjerovnika za provođenje plana reorganizacije. To će u praksi značiti izlazak Jugoremedije iz stečaja i početak života nove kompanije te obnovu proizvodnje lijekova.Inače, proizvodnja lijekova u Jugoremediji prekinuta je još 2011. godine. Stečaj je otvoren u prosincu 2012. godine na zahtjev banaka zbog duga od ukupno 1,7 milijuna eura. Na poslednjem proljetos održanom ročištu vjerovnika, utvrđeno je kako ukupna vrednost tvornice iznosi 19,3 milijuna eura, a obaveze 22,8 milijuna eura. Unatoč toj razlici vjerovnici su procijenili da nije potrebno proglasiti bankrot Jugoremedije, a sada je spas stigao kroz planu reorganizacije.

U svemu su, pak, najgore prošli radnici i mali dioničari, koji su imali većinski i upravljački paket. Ostali su bez posla i dionica, baš kao i država koja je bila vlasnik 42 posto kapitala tvrtke. Novosti navode kako su male šanse da će bivši radnici dobiti priliku za posao kod novog poslodavca iz Češke.Zrenjanin je nekoć bio važno farmaceutsko središte Srbije u kojemu je osim Jugoremedije i Panfarma, tvrtka koja je također u velikim problemima. To je i jedan od razloga zašto se na ulaganje u tom gradu odlučio Luka Rajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close