Carlsberg zatvara dvije tvornice u Rusiji što će utjecati na 500 do 600 zaposlenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2015. u 15:25
Arhivska fotografija: Grgur Žućko / Pixsell

Carlsberg je vodeći proizvođač piva u Rusiji, s tržišnim udjelom od 39 posto.

Danski proizvođač piva Carlsberg najavio je u četvrtak da će zatvoriti dvije od ukupno 10 pivovara u Rusiji gdje su prodaju pogodile ekonomske sankcije i politika obuzdavanja konzumacije alkohola.

"Zatvaranjem će se ruski kapaciteti smanjiti oko 15 posto, što će utjecati na 500 do 600 zaposlenih", navodi se u priopćenju kompanije.

Zatvaranje pogona u Čeljabinsku i Krasnojarsku, gdje je proizvodnja obustavljena u rujnu 2014., rezultirat će otpisom 700 milijuna danskih kruna (94 milijuna eura), najavljuju iz Carlsberga.

Carlsberg je vodeći proizvođač piva u Rusiji, s tržišnim udjelom od 39 posto. U srijedu su izvijestili da su početkom godine zamrznuli zapošljavanje i plaće zbog teških prilika na ruskom tržištu.

Zapadne sankcije Rusiji povezane s krizom u Ukrajini i pad cijena nafte snizili su vrijednost rublja i gurnuli rusko gospodarstvo u recesiju, napominje agencija AFP.

Proizvođače piva pogodila je i ruska mjera borbe protiv alkoholizma koja uključuje strogu regulativu marketinga i zabranu prodaje piva na kioscima i tokom noći.

"Prodaja će se u Rusiji u 2015. nesumnjivo naći pod velikim pritiskom", konstatira analitičar Morten Imsgard iz Sydbanka u bilješci ulagačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close